Tko zna, možda je istina ono što ljudi znaju tvrditi da negdje gore postoji mjesto na kojem, prije no što se rodiš, sam odabereš put i okolnosti koje će te u zemaljskom životu pratiti. Ako je tomu tako, Rozalija Matijević sigurno se ne jednom priupitala, kako je baš nju pogodila sudba da svjetlo dana ugleda u jeku Prvog svjetskog rata. Naime, krajem 1917. godine, točno prije stotinu godina u poljsko – njemačkoj obitelji u Čelinovcu pored Bosanske Gradiške rodila se Rozalija -  jedno od devetnaestero djece mlade obitelji Nalepa.

Da skratimo priču, Rozalija danas slavi 100. rođendan. Život je nije mazio, kroz stoljeće joj je „podario“ tri krvava rata nakon kojih je, iako stalno na istom mjestu, administrativno promijenila nekoliko država. No, kaže, doživjela je i obilje lijepih trenutaka. Puno je to vremena, a pamti samo lijepe stvari.

Iako svjećice više ne stanu na tortu, nije joj dosta života. I dalje prkosi nemoći i dalje korača sama. Razlog više je i podrška brojne obitelji. Iz braka u kojem je bila od 1939. do 1980. godine, kada je ostala bez supruga Jure, ima tri kćerke – Zoru, Janju i Slavicu, a jedini sin Marko je, na žalost, preminuo. Baka je sedmero unučadi, a prabakom je zove dvanaestero praunučadi. I što ti više za sreću treba…

U Pakrac je došla 1995. godine u poznim godinama, imala je tad 78, ali upoznala je grad. Okretna kakva je, nerijetko bi u društvu kćeri Janje, koja je s njom od prvih pakračkih dana, od naselja Jug 2 gdje im je stan, odšetala u grad ili posjetila nedjeljnu misu u crkvi UBDM u Pakracu.

Danas na velikoj obiteljskoj proslavi podvlači crtu pod prvo stoljeće. Baka Rozalija je i dalje vedrog duha. U nazočnosti pedesetak gostiju pridošlih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Austrije, spremno je odslušala nekoliko prigodnih skladbi austrijskog tamburaškog sastava Tamburica Zagersdorf, pjevušeći lagano odnekud poznatu melodiju.

Zgodno je to…ako je već ovaj svijet ugledala za ratnih dana i prva glazba morala joj biti zvonjava granata, zaslužila je da drugo stoljeće života otvori uz tamburicu.