U novom informacijskom kutku smještenom u središnjem holu Osnovne škole braće Radić danas je predstavljen projekt  iz programa Erasmus+ KA 1 -  Mobilnost u svrhu učenja za pojedince iz kojeg je pakračka osnovna škola kvalitetno pripremljenim i osmišljenim projektom povukla sredstva u visini od 20.000 Eura.

Program Mobilnost nudi nove mogućnosti za osoblje i učenike te razvoj novih znanja i vještina kroz suradnju s drugim ustanovama, a pakrački prosvjetari će sredstva, između ostalog, utrošiti kako bi se dodatno educirali i usavršili za rad s darovitim učenicima kojih u našoj školi, prema riječima ravnateljice Sanje Delač, a po procjeni učitelja i psihologinje ima pedesetak. „To su djeca koja brže i lakše usvajaju nova gradiva pa nas interesira na koji način drugi pristupaju i kakav rad primjenjuju s takvom djecom. U našoj školi se radi o pedesetak potencijalno darovitih učenika koji još moraju proći određena testiranja pa ćemo konačan broj znati naknadno“, kaže Delač.

Projekt je započeo 1. rujna, a trajat će sve do 30. rujna sljedeće godine. Voditeljica projekta Nataša Major je kroz predstavljanje ciljeva i aktivnosti naglasila kako su u Hrvatskoj edukacije za rad s darovitim učenicima skupe i iz više razloga relativno nedostupne pa je uspostavljen međunarodni kontakt s Državnom školom za darovite učenike Curie u Pragu koju pohađa više od 600 učenika. „Kroz ovaj projekt je predviđeno da vidimo kako rade sustavi i sistemi u drugoj državi, da se educiramo i stečeno znanje upotrijebimo ovdje. U kontaktu smo s navedenom praškom školom. Tamo već deset godina rade s darovitom djecom, a primjenjuje se sasvim novi pristup i metode u učenju, primjerice, djeca rade u manjim grupama i omogućene su im razne rasprave, traženja višestrukih rješenja, organiziraju im se znanstvene konferencije i ono što je najvažnije, većina učitelja koja tamo radi je stručno osposobljena raznim tečajevima za rad s darovitim učenicima.“ Put Praga u narednom će razdoblju krenuti devet pakračkih učitelja razredne nastave, tri stručna suradnika te ravnateljica te će pet dana pratiti rad čeških kolega. Učinci ovog projekta trebali bi se ponajprije ogledati kroz unapređenje vještina u radu s darovitom djecom kako kod učitelja, tako i kod stručnih suradnika – pedagoga, knjižničara i psihologa.

„Uz to što je cilj projekta unaprijediti znanja i vještine za rad s nadarenim učenicima, smatramo da će stečena iskustva unaprijediti i poboljšati kvalitetu rada svih učitelja na nivou cijele škole pa će na taj način korist iz ovog projekta imati i cijela naša zajednica“, dodala je Major.

Rezultati projekta neće ostati u ladici. Delač i Major najavljuju aktivno širenje rezultata projekta pa će kompletno iskustvo te načine rada snimiti te prezentirati putem školskih web stranica, medijskih istupa, ali i direktnim prezentacijama u školama širom županije.

Kao što smo u početku rekli, vrijednost projekta je dvadeset tisuća eura, radio ga je tim za projekte pri OŠ braće Radić na čelu s ravnateljicom Delač i voditeljicom projekta Natašom Major. Ističu da su posebno ponosne na činjenicu da su jedina škola na županiji koja je samostalno nositelj Erasmus projekta!