U ogranizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH ogranak Pakrac – Lipik, 16. rujna je u Pakracu, povodom Dana branitelja Požeško-slavonske županije, održano 12. Županijsko sportsko natjecanje Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Pred prisutnim roditeljima, udovicama i obiteljima poginulih branitelja te više od tri stotine sudionika današnjeg natjecanja, postrojenih i raspoređenih iza stijegova sedam udruga proisteklih iz Domovinskog rata s naše županije, uvodnu riječ održao je general Miroslav Vacek, predsjednik pakračko-lipičkog ogranka Udruge. Prisjetio se Vacek početaka agresije na policijsku stanicu i sam grad Pakrac kojom je i službeno započeo Domovinski rat u Hrvatskoj. Posebno je pri tom naglasio golgotu koju su proživjeli pakrački branitelji te štetu koju je prošao naš grad svrstavši ga uz bok simbolu obrane Domovinskog rata – Vukovaru. Izrazio je i nezadovoljstvo što se u javnosti jako malo ili gotovo ništa ne govori o herojskim akcijama hrvatske vojske u kojima je do prosinca 1991. godine oslobođeno preko 2.500 kvadratnih kilometara okupiranog hrvatskog prostora. U tim akcijama oslobođeni su Pakrac i Lipik te kao prvi oslobođeni gradovi u Domovinskom ratu bili svjetlo i nada braniteljima širom Hrvatske, rekao je Vacek pozdravivši tom prilikom i visoke uzvanike: Alojza Tomaševića, župana Požeko-slavonske županije i izaslanika Predsjednice Republike, brigadira Dražena Sebastijana, izaslanika predsjednika Vlade RH, Dinka Tandaru, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, Davora Hušku, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova, generala Đuru Dečaka, predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana DR RH i počasnog građanina Pakraca, Antu Pavličevića, predsjednika Koordinacije udruga proisteklih iz DR PS županije, Vedrana Neferovića i Željka Jakopovića, zamjenike župana, Darka Puljašića, gradonačelnika Požege  te domaćine Anamariju Blažević i Vinka Kasanu, gradonačelnike Pakraca odnosno Lipika te predsjednike i predstavnike Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata PS županije.

Pozdravljam vas kao gradonačelnica herojskog grada. Drago mi je da se natjecanje održava na području gradova Pakraca i Lipika. Mi smo grad u kojem je započeo rat i bili smo prvi oslobođeni grad u Hrvatskoj. Ponosni smo na sve činjenice iz rata, a na vama je da govorite, pišete i prenosite sve što se događalo jer je to izuzetno važno mlađim generacijama, rekla je pakračka gradonačelnica Blažević.

Naš počasni Pakračanin, general Đuro Dečak je dodao: „Sretan sam kad dođem na ove nepokorene prostore, na transverzalu koja je zaustavila velikosrpsku agresiju. Ne samo zaustavila, nego je svojom vojnom snagom, voljom i sposobnošću bila spremna doći i na samu obalu Save, no politika je drugačije odlučila, zaustavljeni smo, ali zato nam je ostao ogroman ponos i sjećanje.“

Dinko Tandara, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda je naglasio da će ministarstvo i dalje podupirati promicanje vrijednosti o Domovinskom ratu, a oko pitanja financiranja spomenika poginulim braniteljima bio je jasan – najveći spomenik je neovisna Republika Hrvatska koju i dalje trebamo izgrađivati. Naravno da će naše ministarstvo u budućnosti nastaviti pomagati ovom gradu u nastojanju da spomen obilježja dobiju svi koji zaslužuju.

Župan Tomašević je podsjetio da je na današnji dan oslobođena i vojarna u Požegi kojom je došlo do prekretnice i priključivanja velikog broja dragovoljaca, čime su stvoreni uvjeti za pokretanje akcije oslobađanja zapadne Slavonije. Ovdje nas nisu pokorili, dapače, bili smo prekretnica i pokazatelj da se Hrvatska može obraniti. Dosanjali smo san naših djedova i zato je važno 1991. godinu isticati i spominjati. Uspostavit ćemo i medalju Zapadna Slavonija koja će simbolizirati obilježje i istinu da je ovdje slomljena velika JNA i da je u Pakracu postavljen kamen temeljac moderne hrvatske države. Župan se osvrnuo i na skoru reformu obrazovanja dodavši da će se zalagati da se u nastavu povijesti uvede proširena satnica o Domovinskom ratu te da se izradi poseban udžbenik posvećen hrvatskoj herojskoj povijesti.

Po završetku ceremonije otvaranja, odlukom organizatora, od strane svih sudionika upućen je zajednički telegram podrške generalu -pukovniku Miljenku Crnjcu, koji nakon bezbroj dobivenih vojnih bitaka danas vodi onu najtežu – bitku za vlastiti život.

Sudionici, uzvanici i gosti su prije početka sportskih natjecanja odali počast stradalima, zapalili svijeće i položili vijence na spomen obilježjima u Pakracu i Lipiku, a potom je u župnoj crkvi UBDM u Pakracu služena Sveta misa za poginule hrvatske branitelje.

U sportskom dijelu dana, natjecateljima je ponuđeno šest borilišta pa su se, ovisno o afinitetima, branitelji mogli ogledati u malom nogometu, šahu, kuglanju i potezanju konopca, koje je održano u Pakracu te stolnom tenisu i streljaštvu, koje je organizirano u Lipiku, odnosno Dobrovcu.

[caption id="attachment_12185" align="aligncenter" width="900"] OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]

[caption id="attachment_12186" align="aligncenter" width="900"] OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]