Češka beseda Prekopakra dobila je svoju monografiju posvećenu stogodišnjici postojanja koja je sinoć bogatim kulturno-umjetničkim programom predstavljena u popunjenom Češkom domu. Autor Siniša Njegovan Starek na oko 250 stranica bogato ilustriranima fotografijama i izvornim dokumentima  na češkom i hrvatskom jeziku priču započinje 1733. godine za kada se pretpostavlja da je utemeljeno naselje Prekopakra, prati prva  amaterska kulturna stvaralaštva   koja su prethodila 1907. godini i osnivanju Češke besede.

Prateći rad Besede kroz povijest najviše prostora posvećuju  izgradnji Češkog doma kako onog prvog u razdoblju 1929-1931. godine, tako i današnjeg modernog zdanja  izgrađenog posljednjeg desetljeća prošlog stoljeća, ali nudi i mnoštvo drugih podataka, kao i sjećanja na razdoblje stvaranja u ovom Društvu iscrpno informiravši čitatelje o članstvu i čelnim ljudima u stogodišnjoj povijesti ostavljajući nedefinirano tek nekoliko manjih godišnjih razdoblja.

Priču u knjizi sinoć je pratila i kulturno-umjetnička akademija u kojoj su nastupile sve sekcije Češke besede i vokalni ansambli „Contesse“.

Recenziju je napisao dr. sc. Zdravko Palavra u kojoj kaže: „Autor nam daje iscrpan kronološki pregled značaja i djelovanja jedne kulturne institucije. To je specifičan oblik kulturno-društvene organizacije koja predstavlja jednu od temeljnih  pozitivnih značajki nacionalne svijesti kod Čeha“.  Dr. Palavra  na kraju konstatira: „u ovom djelu o Češkoj besedi Prekopakra nalazimo vrijedne podatke ne samo o Besedi i njezinim članovima već i o samom mjestu i njegovoj okolici. Velika vrijednost ovog rada leži u potenciranju te korištenju usmene predaje...“

Izlazak monografije financijski su pomogli Savjet za nacionalne manjine RH, Ured za ljudska prava  i nacionalne manjine Vlade RH, Vijeće češke nacionalne manjine  Županije i Grada Pakrac te Grad Pakrac.