banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Osnovnoškolci su još jednom pokazali svoju inovativnost, kreativnost i znanje o Pakracu, ovaj put u okviru obilježavanja Dana grada Pakraca. Tako su danas u dopodnevnim satima ispunili Ulicu hrvatskih velikana svojim rukotvorinama izloženima na petnaest štandova. Sudjelovali su učenici Osnovne škole braće Radića Pakrac i područnih škola iz Badljevine, Prekopakre i Donje Obriježi pod mentorstvom svojih učitelja. U moru šarenila i izbora, svatko je za sebe mogao pronaći odgovarajući predmet i kupiti ga po simboličnoj cijeni.

Prvašići su izložili ukrasne kutijice, magnete, slike ukrašene kamenčićima, podmetače, ogrlice i slike od glinamola, a drugi, treći i četvrti razredi zidne držače ključeva, narukvice i ogrlice, okvire za slike te cvjetnjake ukrašene decoupage tehnikom. Petaši su izradili brošure o Pakracu, licitarska srca i ukrasne boce. Učenici organizirani u poduzetničke timove posjetiteljima su ponudili magnete oslikane šarenim detaljima i natpisima, ukrase od vune, svijećnjake i sapune organske proizvodnje načinjene od jestivih boja. Od ponuđenog asortimana tu su i slagalice, podmetači za čaše pakirani u setove, drvene igračke, klepetaljke i krpene lutke. Ekološki osviješteni učenici šestih razreda sami su napravili sapun za rublje, kuglice za kupanje, kuglice za toalet, omekšivače rublja, tekući prašak i osvježivač zraka. Područna škola Donja Obrijež predstavila se cvijećem od krep papira, okvirima za slike i košaricama, Badljevina ogrlicama, visećim naušnicama i prstenjem, a Prekopakra oslikanim platnenim vrećicama, kućicama za ptice, mirisnim svijećama od recikliranog materijala, košaricama od papira i uredskim organizatorima.

Sajam dječjeg poduzetništva upotpunio je kviz „Volim svoj grad” u kojem su se natjecali učenici petih razreda OŠ braće Radića Pakrac podijeljeni u 4 skupine-plava, žuta, zelena i crvena. Učenike su za kviz pripremale Anita Pavlečić, knjižničarka, Zdenka Pelikan, učiteljica povijesti i Vlatka Bakarić, učiteljica informatike. Pitanja su bila raspoređena u šest skupina o starijoj i novijoj povijesti Pakraca, a odnosila su se na prepoznavanje građevina i ulica u kojima se one nalaze, Domovinski rat, njegove žrtve, logor Bučje, operaciju Bljesak, industriju, poznate i značajne Pakračane, sport, nazive pakračkih manifestacija i turizam. Prvo mjesto odnijela je crvena skupina s 28 osvojenih bodova, a učenici su nagrađeni izletom za cijeli razred u izletište „Na Malenom brijegu”, seoski turizam u Velikom Grđevcu kod Bjelovara.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić