banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

 

Poljoprivreda je bila ovogodišnja tema  Dana gospodarstva koju tradicionalno u sklopu obilježavanja Dana Grada Pakraca organizira Poduzetnički centra Pakrac koji je održan danas u prostorima organizatora u pakračkoj poduzetničkoj zoni.

Uvodničari u raspravu su bili  Igor Matek, upravitelj LAG-a Zeleni trokut koji je održao  predavanje na temu „Pametni i održivi lanci opskrbe hranom i pićem – izazovi EU“. Nakon toga, Elvira Mirković, viša savjetnica za poljoprivredu i poduzetništvo u upravnom odijelu Požeško-slavonske županije, govorila je o aktualnim županijskim potporama u poljoprivredi.

Pametni i održivi lanci opskrbe hranom i pićem su potreba malih poljoprivrednika u borbi za kupce  s velikim trgovačkim lancima. Za njihovo uspostavljanje bitna je suradnja  poljoprivrednih proizvođača u mirko-regiji. Stoga je bitno brendirati regiju, primjerice zapadnu Slavoniju, istaknuo je Matek.

Takvi lanci su i dio Programa ruralnog razvoja iz kojeg se mogu dobiti potpore ili sufinanciranje za edukacije, uspostavljanja znaka kvalitete, subvencije kredita, marketinške i promotivne troškove, ali i ulaganja u fizičku imovinu, međusobno povezivanje proizvođača i slično. Stoga je Matek predstavio i Strategiju LAG-a Zeleni trokut i programe koje će oni sufinancirati sredstvima koja su im dodijeljena kroz mjere Programa ruralnog razvoja pri čemu je još uvijek nedefinirano vrijeme početka projekta, ali se nada tijekom ljeta.

Stručna suradnica županijske uprave Elvira Marković predstavila  pet mjera potpora koje županijski proračun dodjeljuje OPG-ovim i obrtima s naše županije za razvoj poljoprivrede. To su umjetno osjemenjivanje krava (50 kuna po prvom osjemenjivanju), kupovina crne slavonske svinje (polovina troškova, ali ne više od 10.000 kuna u istoj godini), edukacija i stručno osposobljavanje  (polovina troškova, ali ne više od 10.000 kuna u istoj godini), subvencija kamata  (3 postotna poena kamata na kredite poslovnih banaka namijenjenih ulaganju u poljoprivredi) te specifični programi  pod čime se podrazumijevaju aktivnosti koje nisu obuhvaćene s 4 prethodne mjere, ponovo do iznosa polovina troškova, ali ne više od 10.000 kuna u istoj godini. Zainteresirani sve informacije mogu dobiti na web stranici Županije, ali i u pakračkoj gradskoj upravi.

Interesantan je i poražavajući  podatak koji je iznijela gospođa Mirković: nitko nikada od OPG-ovaca s pakračkog područja nije se obratio županiji niti išta tražio od nje.

U uvodom obraćanju Anamarija Blažević, pakračka gradonačlenica, je istaknula da je poljoprivreda zapostavljena, ali je izrazila nadu da će stanje biti poboljšano kroz mjeere Ruralnog razvoja, najavljenim povratkom upravljanja državnim zemljištem jedinicama lokalne samouprave, daljnjim aktivnostima potpornih institucija, jer, kako je rekla, potencijala ima.

Proširivši temu na poduzetništvo pozvala je sve zainteresirane potencijalne investitore da se jave u Grad ako žele sudjelovati u proširenju postojeće poduzetničke zone, ali i uspostavljanju nove na jugu grada  gdje će ovog proljeća započeti izgradnja prvog proizvodnog pogona.

Također u sklopu teme brendiranja lokalne poljoprivredne proizvodnje pozvale je poljoprivredne proizvođače koji su zainteresirani za prodaju svojih proizvoda na pakračkoj tržnici subotom da se jave u gradsku upravu ili PCP kako bi se moglo pristupiti organizaciji toga.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić