U sklopu obilježavanja Dana Grada Pakraca sutra (četvrtak)  je izrazito sadržajan dan u kojem će se održavati po jedna gospodarska, sportska i znanstveno-povijesna manifestacija.

S početkom u 10 sati u konferencijskoj dvorani Poduzetničkog centra Pakrac ova potporna institucija  organizira tradicionalni Dan gospodarstva, a ovogodišnja tema je poljoprivreda. Igor Matek, upravitelj LAG-a Zeleni trokut održat će uvodno predavanje na temu „Pametni i održivi lanci opskrbe hranom i pićem – izazovi EU“. Nakon toga, a prije rasprave,  Elvira Mirković, viša savjetnica za poljoprivredu i poduzetništvo u upravnom odijelu Požeško-slavonske županije, govorit će o aktualnim županijskim potporama u poljoprivredi.

U hotelu „Pakrac“  s početkom u 17 sati okupit će se sportaši i sportski djelatnici, a razlog je uručivanje nogometašu Hajduka Robertu Zanettiju priznanje za najboljeg sportaša Grada Pakraca u 2016. godine, koje su tijekom veljače proveli zajedno Pakrački list i Sportska zajednica Grada Pakraca.

U sklopu svečanosti će biti održan i okrugli stol na temu  mogućnost i potrebe Grada  Pakraca za modernizacijom i izgradnjom sportskih objekata iz fondova Europske unije, a uvodničari  su Denis Relota, tajnik Sportske zajednice i Vladimir Gazić, stručni zaposlenik PCP.

Knjiga o evakuaciji psihijatrije

 S početkom u  18 sati u Srednjoj školi Pakrac bit će održana promocija knjige „Pouke o čovječnosti“ koja obrađuje najhumaniju akciju hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu – evakuaciju pakračke psihijatrije krajem rujna  1991. godine.

Autori knjige su dr. Veljko Đorđević, dr. Marija Braš, dr. Jadranka Pavić, novinar Vlado Čutura i Josip Huška – Gonzo, sudionik same akcije.

Knjiga na 140 stranica u boji temeljito obrađuju pripremu i samo provođenje ove vrlo zahtjevne i složene akcije, a posebno vrijedni zapisi su svjedočanstva neposrednih sudionika.

Izdavači su Zagrebački institut za kulturu zdravlja i Grad Pakrac, a o važnosti ove akcije govori i podatak da će  knjiga biti i dio redovne literature na studijima psihijatrije i psihološke medicine. U cilju što bolje promocije same akcije, knjiga „Pouke o čovječnosti“ će uskoro biti prevedena i na engleski jezik.

Predgovore knjizi su  napisali Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica RH, brigadni general Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravlja te Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.