Stečaj u nekadašnjoj pakračkoj građevinskoj tvrtki „Maniva“ započet u travnju 2015. godine je pri kraju, izvijestio nas je stečajni upravitelj Milan Nakić. Imovina je rasprodana. Za različite pokretnine koje su se sastojale od alata, opreme, vozila na više dražbi je utrženo oko 120.00 kuna. Od dvije nekretnine prodaja je završena na lokaciji u Gundulićevoj ulici gdje se nalazila radione, garaže i skladišta. Novi vlasnik je temeljom javnog nadmetanja postala pakračka tvrtka „Metalco“ koja je tu nekretninu kupila za 452.000 kuna. Pred završetkom prodaje, također javnim nadmetanjem, je i poludovršen objekt unutar pakračke poduzetničke zone izvorno namijenjen gljivari. Od strane sudskog vještaka objekt je procijenjen na 3,3 milijuna kuna. Početna cijena na prvoj dražbi je bila ¾ te vrijednosti, ali bez ponuđača kao i na drugoj za ½ procijenjene početne  vrijednosti, odnosno na trećoj za ¼.

Nedavno  je održana i  četvrta dražba kada je početan cijena bila u skladu s onim što nalaže zakon - jedna kunu. Kako nam je rekao stečajni upravitelj bilo je tri ili četiri ponude, ali Trgovački sud u Osijeku, Stalna služba u Slavonskom Brodu, gdje se vodu stečajni postupak,  službeno još nije okončao ovo nadmetanje pa nam je kupac  još nepoznat. Neslužbeno doznajemo da je objekt s pripadajućim zemljištem prodan za 32.000 kuna.

U stečajnom postupku je uz prodaju imovine ostvaren i prohod od naplate ranijih potraživanja u iznosu od 420.000 kuna čime je ukupno ostvaren prihod od oko milijun kuna s čim je podmireno oko jedne petine ukupno prijavljenih potraživanja od strane vjerovnika. U cijelost s bruto iznosom od 120.000 kuna su tim novcem  namirena i dvojica zaposlenika zatečene u Manivi u trenutku pokretanja  stečajnog postupka.

Iza završenog stečaja će vjerojatno ostati još nedovršen sudsku spor kojim je Maniva  ranije tužila državu za iznos od 3,4 milijuna kuna radi osporenih potraživanja koje je ova tvrtka imala prilikom velike investicije izgradnje zgrade fizikalne terapije  u Bolnici Lipik. Spor je već tri godine na Viskom trgovačkom sudu u Zagrebu i u slučaju pozitivnog rješenja s tako dobivenim novcima bi bila podmirena i veći dio preostalih potraživanja Manivinih vjerovnika, uglavnom banke i nešto manje kooperanti.

Zdenko Ružićka, vlasnik i direktor tvrtke Metalco nam je rekao da će novokupljeni prostor u Gundulićevoj ulici do jeseni preurediti u trgovinu građevinskim materijalom i željeznom galanterijom.