Komunalac je u prva dva ovogodišnja mjeseca dva puta ispraznio domaćinstvima takozvane smeđe kante u kojem kućanstva odlažu papirni otpad. U siječnju je na taj način prikupljeno  3,5 tone papirnatog otpada, a u veljači 5. U odnosu na razdoblje kada se papirnati i kartonski otpad nije prikupljao selektirano na pragu, nego isključivo na zelenim otocima, što je bilo oko 1,5 tonu mjesečno, to je  već povećanje od tri puta. Zdravko Vostri, direktor Komunlaca očekuje da će ta količina daljnjom edukacijom i stvaranjem navika nastaviti rast sve do oko 10 tona mjesečno.

Taj trend je vrlo bitan iz dva razloga: financijskog i ekološkog. Financijski, Komunalac papirnati otpad prodaje po cijeni od oko 525 kuna za tonu uključujući i odvoz što će u konačnosti pojeftiniti kućanstvima ukupnu cijenu zbrinjavanja otpada.  Ekološki je to bitno jer to znači da samo  u veljači pet tona otpada nije završilo na našem smetlištu koje je u sanaciji, nego u reciklaži.

U travnju će“Komunalac“ obaviti probnu odvožnju otpada s mjerenjem predanih količina u zelenim kantama nakon koje će imati pokazatelje za utvrđivanje nove cijene odvožnje otpada. Što udio sortiranog otpada bude veći, cijena domaćinstvima će biti manja.