Do 1. travnja građevinski će biti završena stambena zgrada u Ulici radničko naselje koja je namijenjena stambenom zbrinjavanju nositelja stanarskih prava na području Pakraca i Lipika, izvijestio je na današnjem sastanku s gradonačelnicom  Pakraca Anamarijom Blažević,  Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

[caption id="attachment_8638" align="aligncenter" width="4288"] OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]

 

Zgrada će raspolagati 12 stanova veličine 35 četvornih metara, sedam od 55, tri od 65 i tri od 45 kvadrata. Specifična je što se s niz problema, između ostalog i odlaskom prvog izvođača radova u stečaj, gradi već sedam godina i nakon tog razdoblja konačno će biti završena do kraja mjeseca.

Useljenje stanara očekuje se do ljeta. No novi je problem što uslijed dugotrajne gradnje je rješenje budućim stanarima  napisano proje sedam do  devet godina pa sada mora u reviziju, ali već postoje saznanja da su promijenjene životne okolnosti za najmanje petero nositelje rješenje, rekao je dogradonačelnik Goran Labus.  U tom slučaju stanare će zamijeniti netko drugi, ali samo s  liste  potreba iz Središnjeg ureda.

Osim o dovršetku i useljenju ove zgrade, gradske  strukture su s državnim  tajnikom središnjeg ureda, te njegovim suradnicima Gojkom Brzicom i Jasminkom Grbac Franić razgovarali i o zgradi iste namjene u Ulici Nikole Oršanića u koju je useljavanje šest stanara  započelo nedavno, također nakon višegodišnjeg procesa građevinske  prenamjene.

Tema je bila i  dodjela građevinskog materijala za mlade obitelji koje žele ostati pa je Mažar izvijestio da su lani zaprimili s područja Grada Pakraca 43 takva zahtjeva, što je gradonačelnica, s obzirom na trend odlaska u inozemstvo, ocijenila vrlo dobrim pokazateljem. Što se tiče ranijih takvih zahtjeva  u tijeku je isporuka materijala za 6 kuća, a 16 ih je fazi izrade projektne dokumentacije. Mažar je najavio da nakon zastoja prijašnjih godina ove godine očekuje da će se broj isporučenog  građevinskog materijala udvostručiti.

Vođeni su razgovori i oko mogućnosti  obnove dvojnog objekta u Ulici kralja Tomislava broj 14, kao i oko  mogućnosti da se kroz j Središnji ured započne izgradnja još jedne zgrade od 8 stanova na Pilani za što postoji građevinska dozvola te oživi stambeni prostor u nekadašnjem dvorištu „Jedinstva“ u centru grada, kojim sada raspolaže ovaj Ured, a koji bi Pakracu dobro došao za kadrovsko zbrinjavanje.