banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Konferencija je dio projekta Podrška žrtvama i svjedocima dostupna svima koji Organizacija civilnog društva DELFIN provodi u suradnji s Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima Osijek, a koji će se provoditi tijekom cijele 2017. godine. Ministarstvo pravosuđa RH financijski je podržalo Projekt. Cilj Projekta je, osim pružanja psihosocijalne i savjetodavne pomoći te osiguravanja emocionalne pomoći i podrške žrtvama i svjedocima u prekršajnim i kaznenim postupcima, ravnomjerno rasporediti sustav podrške na područje cijele Hrvatske, rekao je voditelj Projekta Daniel Grčević na jučerašnjoj konferenciji.

Koordinatorica Delfina, Mirjana Bilopavlović, kazala je kako ih je na djelovanje potaknulo što žrtve i svjedoci u kaznenim i prekršajnim postupcima prolaze kroz stresno razdoblje te im je pomoć neophodna kako bi lakše podnijeli sam proces, ali i kako bi im se olakšalo nakon istog u vidu smanjenja straha i nelagode te pružanja sigurnosti.  U provedbi Projekta sudjeluju i Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Osijek, Udruga HERA iz Križevaca i Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske u suradnji s pravnicima, odvjetnicima, sudovima, socijalnim radnicima i centrima za socijalnu skrb, volonterima te policijskim postajama i upravama, koji su jučer i bili nazočni na konferenciji. Pomoć žrtvama i svjedocima se ogleda u pratnji svjedoka/žrtve pri odlasku na sud i tijekom suđenja, pravnom savjetovanju, emocionalnoj podršci te osnovnim informacijama o sudskom postupku i pravima koje osobe mogu ostvariti.

Gosti, Ana Šeničnjak i Miren Špek, iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima u kratkim su crtama iznijeli i opisali svoju ulogu u Projektu, ali i svojoj svakodnevici gdje se susreću sa žrtvama i svjedocima i kojima svojim radom nesebično pružaju potporu.

Nakon konferencije započela je dvodnevna edukacija na temu pravnog, praktičnog i psihološkog aspekta pružanja podrške žrtvama i svjedocima na kojoj će uz navedene sudionike sudjelovati i Maida Pamuković iz Ministarstva pravosuđa.

[caption id="attachment_8621" align="aligncenter" width="4288"] OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]

 

 

 

 

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić