Međunarodni dan žena je dan kada podsjećamo da borba za ravnopravnost još uvijek traje. Danas na žalost postoji tendencija vraćanja unatrag i pokušavaju se ugroziti do sada dosegnuti civilizacijski standardi žena. Ubojstva žena, nasilje prema ženama, govor mržnje, obezvređivanje ženskog rada, male plaće i loši radni uvjeti, uz seksizam, netrpeljivost i grubo narušavanje prava žene na slobodno odlučivanje o vlastitu životu na žalost su hrvatska svakodnevica.

Žene su u Hrvatskoj u prosjeku plaćene 12% manje od muškaraca za rad jednake vrijednosti. Danas je u Hrvatskome saboru 16,67 % zastupnica, što je manje od prosjeka na globalnoj razini (22,6% prema podacima Interparlamentarne unije ). Hrvatska država sebi dopušta da ne ratificira Istanbulsku konvenciju ( Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji ). Sve to ukazuje da su prava žena ugrožena. Zbog toga Socijaldemokratski forum žena SDP-a pozdravlja, povijesnu odluku Ustavnog suda RH kojom je potvrđeno da žene u Republici Hrvatskoj imaju pravo samostalno odlučivati o vlastitom tijelu- to je temeljno ljudsko pravo žene.

Danas na Međunarodni dan žena u Hrvatskoj se u pojedinim gradovima organiziraju Noćni marševi . Isti pokazuju da su žene, a i muškarci u Hrvatskoj i te kako svjesni da se treba reći NE svima koji se obrušavaju na temljna prava žena.

Zbog toga DA za radna mjesta za žene i dostojanstvenu plaću, DA borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u obitelji i zato DA ratifikaciji Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i u obitelji, DA za žene na izbornim listama i u političkom životu!

Sretan vam Međunarodni dan žena!

Mihajla Pavković, predsjednica SDFŽ SDP-a Požeško-slavonske županije