Jučer je održana javna tribina o energetskoj obnovi višestambenih zgrada u sklopu projekta EduEnTer, a pod pokroviteljstvom gradonačelnice Anamarije Blažević i Grada Pakraca. Riječ je o projektu edukativnog karaktera kojeg sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a cilj mu je podizanje svijesti javnosti o mogućem smanjenju energetskih potreba pri korištenju stambenih zgrada te motiviranje na poduzimanje konkretnih mjera, a to uključuje i brigu za okoliš. Javnu tribinu su organizirali Grad Pakrac kao koordinator, Poduzetnički centar Pakrac i Komunalac koji su zajedničkim snagama prijavili zgrade za natječaj energetske obnove.

Do svibnja se očekuje informacija o tome koje su zgrade, od 21 kandidirane, zadovoljile uvjete natječaja i koje će se obnavljati, a još 6 zgrada s našeg područja, za koje je prikupljena i pripremljena kompletna dokumentacija, čeka sljedeći natječaj, rekao je direktor Komunalca Zdravko Vostri.

Gradonačelnica Anamarija Blažević je naglasila kako je obnova zgrada, osim zbog energetskih ušteda i učinkovitosti, važna i estetski s obzirom da je u Pakracu još uvijek previše neobnovljenih zgrada uništenih u Domovinskom ratu, a obnova bi potpomogla vratiti Pakracu izgled kakav i zaslužuje.

Ispred nositelja projekta, tvrtke Monel d.o.o., nazočne je s koristima i uštedama energetske obnove detaljno upoznao direktor tvrtke Dražen Pomper. Tom je prilikom kazao kako je Pakrac u samom vrhu s Labinom i Rijekom kada se govori o energetskoj obnovi zgrada u Hrvatskoj, a primjerice Zagreb je na samom dnu s tek 12 obnovljenih zgrada od 9800.

Direktor tvrtke Profine Croatia, Aleksandar Terer, održao je predavanje o važnosti prozora kada je u pitanju energetska ušteda u stambenim prostorima. Istaknuo je kako korisnici koji su unazad desetak godina promijenili svoju staru stolariju u PVC, nisu dužni ponovo potpuno mijenjati istu nego samo zamijeniti stakla ukoliko ona ne zadovoljavaju uvjete propisane od strane FZOEU.

S obzirom da je tribini prisustvovalo šezdesetak stanara i njihovih predstavnika iz Pakraca, ali i Lipika, očigledna je zainteresiranost korisnika, a tome u prilog ide i niz konkretnih pitanja koja su postavljali posjetitelji i o tome raspravljali s voditeljima tribine.

[caption id="attachment_8600" align="aligncenter" width="4288"] OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]