U sklopu obilježavanja 26. obljetnice početka Domovinskog rata, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović danas je u poslijepodnevnim satima posjetila pakračku Gradsku bolnicu gdje se osim susreta s čelnim ljudima ustanove te osobljem, osobno upoznala i s glavnim akterima vojno – redarstvenih operacija vezanih za pakračku bolnicu, konkretno ljude zaslužne za nadaleko poznatu ratnu evakuaciju pakračke psihijatrije.

Predsjednicu Republike dočekala je predstojnica pakračke bolnice Marina Major i u kratkim joj crtama predstavila bogatu povijest zdravstva u Pakracu te je upoznala s podatkom da je ova zdravstvena ustanova pred sam početak rata imala preko stotinu zaposlenih liječnika specijalista uz 720 bolničkih ležaja što samo po sebi dovoljno govori o kakvim se kapacitetima tu radilo te o visokom kotiranju pakračke bolnice na zdravstvenoj mapi u široj regiji. Također se osvrnula na danas gotovo direktnu poveznicu bolnice i pakračkog srednjoškolskog centra obzirom na dugogodišnji medicinski smjer kojim se u Pakracu školuju buduće medicinske sestre i tehničari.

Svečani čin posjeta Predsjednica je iskoristila i za otkrivanje spomen ploče zahvale svim medicinskim sestrama i tehničarima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu podignute od strane Hrvatske udruge medicinskih sestara Pakrac – Lipik.

Osim kratkog, ali srdačnog druženja s osobljem bolnice, Kolinda Grabar Kitarović upoznala se i s objektima unutar bolničkog kruga, točnije s trenutno derutnom zgradom bivše psihijatrije i isto takvim objektom Prve zemaljske bolnice čiju je prošlost, ali i eventualnu budućnost pobliže predstavio Davor Huška, bivši pakrački gradonačelnik, a danas pomoćnik ministrice Regionalnog razvoja i EU fondova. Huška je obrazložio nastojanja da u budućnosti ovi objekti posluže kao studentski dom i Zdravstveno veleučilište koje će u Pakrac privući mlade ljude te nastaviti tradiciju zdravstva koju ovaj grad njeguje oduvijek. Nadovezala se Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica, pa i potužila, da zapuštenost spomenutih objekta priča priču o zapostavljenost Pakraca u poslijeratno vrijeme čemu se nada da je konačno došao kraj, dodajući da je krajnji čas da se ovom gradu vrati sukladno i proporcionalno onoj žrtvi koju je Pakrac podnio u stvaranju domovine.

O evakuaciji pakračke psihijatrije, jednoj od najhumanijih vojno – redarstvenih akcija u kojoj su tijekom rata branitelji Pakraca i Prekopakre te dio djelatnika pakračke bolnice uspjeli iz bolnice evakuirati tristotinjak bolesnika, od kojih je 260 psihijatrijskih, i tako ih spasiti od sigurne smrti, predsjednici je pričao prof. Veljko Đorđević, a skup je osobno uveličao i dio sudionika pomenutog poduhvata.