Dom hrvatskih veterana u Lipiku 22. veljače primio je prve korisnike, šestero branitelja iz istočne Slavonije koji će naredna tri tjedna u Lipiku provesti na psihosocijalnoj i fizikalnoj terapiji. Prihvat korisnika nastavit će se i narednih dana sve do brojke 15 do 18 s koliko će narednih četiri ili pet  mjeseci, dok traje proces uhodavanja, biti limitiran broj korisnika.

Ovo je prva ustanova takve vrste u Hrvatskoj i nemamo od koga učiti. Stoga ćemo narednih mjeseci ovo smatrati procesom uhodavanja, kako za naše zaposlenike, tako i za tvrtke kojima smo natječajima povjerili poslove pripreme hrane, ugostiteljstva, pranje posteljine i ručnika te čišćenje. Isto tako u probnom radu nam je i sva nova oprema, vrlo moderna  i funkcionalna, rekao nam je v.d. ravnatelj Zvonimir Kalčik.

Od 14 radnih mjesta natječajem je popunjeno 11, dok će za troje biti raspisan dodatni natječaj. Sada nam je važno da imamo stručnjaka na poslovima rehabilitacije kao što je psiholog, socijalna radnica, kineziolog, fizioterapeut, te njegovatelji. Osim naših zaposlenika svakodnevno u Domu radi na poslovima autsourcinga  do 10 ljudi iz ovog kraja tako da možemo reći već sada da ispunjavamo, pored skrbi o zdravlju branitelja, i drugu funkciju Doma veterana, a to je ekonomska pomoć lokalnom stanovništvu. Ona će doći još više do izražaja kada restoran počnu opskrbljivati lokalni proizvođači hrane, kaže Kalčik.

Dom je namijenjen prvenstveno braniteljima u različitim zdravstvenim potrebama koji će u njega doći bez liječničke uputnice, ali s liječničkom dokumentacijom.  Zamišljeno je da u njemu provode u jednom boravku do maksimalno tri tjedna za vrijeme u kojem  bi se provodila razna vrsta fizikalne, socijalne i psihološke terapije koji su korisnici obvezni provoditi, pojašnjava Kalčik.

Prvi korisnici su branitelji iz Slavonije. No Dom, dok je jedina takva institucija u Hrvatskoj će biti namijenjen svim hrvatskim braniteljima i u njega će stizati iz cijele Hrvatske.

Dnevni boravak za lokalne branitelje

Naravno da je kao takav dostupan i pakračkim i lipičkim braniteljima, ali za njih se priprema i poseban program takozvanog dnevnog boravka, bez smještaja.  Branitelji iz okoline bi uz prethodnu najavu i utvrđivanje termina terapija dolazili na dnevni  boravak. Radi toga će se osnivati i Klub branitelja Doma  hrvatskih veterana koji će imati svoje iskaznice s kojima će okolnim braniteljima u dnevnom boravku biti omogućeno korištenje svih usluga koje Dom pruža i ostalim korisnicima: od terapija do korištenja zajedničkih prostora radi upotrebe interneta, gledanja televizije, igranja šaha bili karata.

Za sada  sve troškove boravka korisnika su pokriveni iz državnog proračuna, a u Ministarstvu branitelja, koje sada samo bira i upućuje korisnike je u tijeku izrada pravilnika koji će u potpunosti definirati tko i pod kojim uvjetom ima pravo na korištenja Doma te će nakon njegovog stupanja na snagu i taj posao preuzeti osoblje Doma.

Moderan i funkcionalna prostor

Već prve kosnike je dočekao posve opremljeni vrlo moderno i funkcionalni prostor veličine  2.800  četvornih metara  s 36 što jednokrevetnih ili dvokrevetnih soba, restoran s kafićem, teretana i svlačionice, multifunkcionalna dvorana, više sala za sastanke, opuštanja i grupne terapije, uredi za djelatnike te razni sanitarni prateći prostori. Svi oni su opremljeni kako bi u potpunosti zadovoljile potrebe osoba s  raznim invaliditetom. Sve sobe uz uobičajenu opremu imaju vlastiti televizor, klimu, grijanje, dojavni pozivni sustav za medicinsko osoblje te internet. Korisnicima su na raspolaganju i dvije vanjske terase te parkiralište.

U dijelu soba se računa na smještaj najtežih invalida Domovinskog rata koji imaju pravo na 24-satnog njegovatelja. U takvim slučajevima u Dom kao korisnik će biti primljen i njegovatelj/ica, ali će skrb o takvom korisniku voditi osoblje Doma, dok bi njegovatelj koji je na raspolaganju invalidu 24 sata dnevno 365 dana u goditi taj trotjedni boravak u Domu koristio kao neku vrstu odmora.

Dom je otvorenog tipa što znači da korisnici, kad nemaju obveza terapije, mogu neograničeno izlaziti iz njega, primati posjete, a ugostiteljske usluge su dostupne i domicilnom stanovništvu.

Povezanost doma i okoline

Kalčik jako naglašava tu vezu između Doma i sredine u kojoj se nalazi, pa ističe da će kroz zapošljavanje i korištenje domaćih poljoprivrednih resursa se ta povezanost očitovati i kroz suradnju s lokalnim institucijama, udrugama i  drugim organizacijama. Uskoro će početi suradnja s lipičkom bolnicom gdje će korisnici Doma moći poslijepodne koristiti njihov bazen, pregovara se s Ergelom i drugim institucijama kako bi i ti sadržaji bili dostupni korisnicima, a jedan korisnik se je već raspitivao za moguću suradnju s lokalnim udrugama iz domena kulture.

Za sve to je potrebno vrijeme i uhodavanje pa će to biti cilj narednih pet mjeseci nakon čega ćemo popuniti kapacitete doma, do 50 mjesta u smještaju, a četiri ćemo uvijek čuvati za hitne slučajeva, kaže  ravnatelj.

U srijedu će Dom posjetiti i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. No  neće biti rezanja vrpce i službenog svečanog otvaranje već će se s tim pričekati.