Temeljom provedenog javnog poziva za sufinanciranje projekata udruga branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata za 2016. godinu gradonačelnica Anamarija Blažević danas je u maloj gradskoj vijećnici s predsjednicima udruga s područja Grada Pakraca potpisala ugovore kojima će se financirati njihovi projekti, a radi se o 14 udruga za koji je Grad Pakrac u svom proračunu osigurao 150.000 kuna.
Bespovratna financijska sredstva proračuna Grada Pakraca dodijelila su se  udrugama čiji su prijedlozi projekta prihvaćeni nakon prvog javnog poziva, a koje su prethodno pozitivno ocijenili članovi Povjerenstva za udruge prema Pravilniku o kriterijima, izboru i utvrđivanju programa.
U uvodnom dijelu gradonačelnica  je rekla kako smatra da je Povjerenstvo odradilo stručno svoj posao budući da je sastavljeno od raznih profila članova, a ne samo iz braniteljske populacije, istaknuvši važnost koju udruge imaju u unaprjeđenju društvenog života zajednice i promociji Grada, iz čega proizlazi i obveza Grada da u okviru svojih mogućnosti skrbi za njihove potrebe.
Gradonačelnica Blažević predstavila je novost u načinu financiranja rekavši kako će za projekte koji se provode do 12 mjeseci, a koji iznose od 3.000 do 5.000 kuna, Grad uplatiti predujam u 80 - postotnom iznosu navedenog u ugovoru u roku od 90 dana od potpisivanja ugovora, a ovisno o raspoloživosti proračunskih sredstava. Razliku od preostalih 20 posto Grad će uplatiti u roku 30 dana nakon što Grad prihvati obavezan financijski izvještaj udruge o utrošenim sredstvima. Za projekte u istom vremenskom roku odvijanja u iznosima od 5.001 d 10.000 kuna, Grad će sredstva uplatiti u 80 - postotnom predujmu u tromjesečnim obrocima, a razliku nakon što udruga podnese financijski izvještaj, dok će za projekte od 10.001  do 60.000 kuna Grad uplatiti predujam u iznosu 25 posto u roku 30 dana,  preostalih 65 posto u jednakim mjesečnim obrocima te 10 posto u roku 30 dana nakon što Grad prihvati završno financijsko izvješće udruge.
Blažević je dodala kako će u slučaju da je postupak dodjele ili izvršenja govora narušen značajnim nepravilnostima, Grad obustaviti plaćanja i tražiti povrat uplaćenih sredstava, a cjelokupni opći dio uvjeta za financiranje građani mogu pročitati na službenim gradskim stranicama.
"Ovo jest novost za naše udruge, no one su više administrativnog karaktera. Ukoliko članovi i predstavnici udruga imaju bilo kakvih nedoumica ili pitanja na raspolaganju su stručne službe Grada", rekla je gradonačelnica Blažević.