20230202 180806 Medium

Stjepan Benković ponovo je jednoglasno imenovan predsjednikom Povijesnog društva Pakrac-Lipik, Monika Lucić Fider ostaje na dužnosti tajnice, dok će Jelena Hihlik, Krešimir Vacek i Danela Vujanić biti članovi Upravnog odbora, odlučeno je sinoć na izbornoj skupštini ovog Društva održanoj u Gradskoj knjižnici Pakrac.

Kako je rekao Benković podnoseći izvještaj o radu u prošloj godini, najvažnija aktivnost bila je prijevod kanonskih vizitacija župa Pakrac, Čaglić i Gaj čije je prevođenje s latinskog jezika u tijeku i taj projekt bi do kraja godine trebao biti gotov. Jedna od zahtjevnijih aktivnosti bila je gastronomska manifestacija „Kod veprove glave“ koju su prošle godine godine tri puta održali kao organizatori na Sajmu cvijeća u Lipiku, lipičkim bazenima te pakračkom Slavonskom banovcu, dok su suorganizatori bili na OPG Jozo Šugić u naselju Kusonje.

Članovi Društva sudjelovali su i na pakračkoj manifestaciji „Tragom Jankovića“ te na Ajvar Festu i Fišijadi u Lipiku, a tradicionalno su uređivali okoliš oko crkve sv. Pantelejmona u Tornju. Uz to, Mario Barać i Stjepan Benković protekle su godine održali promociju knjige „100 godina Dječjeg doma Lipik“.

20230202 180654 Medium

Društvo je lani ostvarilo 31.000 kuna prihoda od čega 13.000 kuna od Grada Pakraca i 18.000 kuna od Grada Lipika. U ovoj godini uz planove završetka projekta prijevoda kanonskih vizitacija, članovi će početi prikupljati tekstove i autore za novi 12. Zbornik, a u planu su i daljnje radne akcije na obnovi mlina u Šumetlici i zaštiti drugih dobara od lokalnog značaja kao i sudjelovanje na gradskim manifestacijama.

Pohvale o radu uputili su im Marija Martinelli, stručna suradnica za društvene djelatnosti u Gradu Pakracu, te lipički gradonačelnik Vinko Kasana istaknuvši i daljnju financijsku podršku u njihovom hvalevrijednom trudu kojim njeguju povijesnu baštinu naša dva grada. Kasana je dodao kako je Lipik prošle godine postao član Europske udruge povijesnih termalnih gradova (EHTTA), a tim će povodom u svibnju Lipik posjetiti novinari iz čitavog svijeta pa će se tom prigodom moći upoznati i s radom našeg Povijesnog društva.