„Odgovornost svih dionika u pružanju pomoći i podrške žrtvama i svjedocima“ naziv je okruglog stola kao dio aktivnosti  partnerskog  programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ koji provodi jedanaest organizacija civilnog društva u Hrvatskoj danas održanog u gradskoj vijećnici kurije Janković u Pakracu.

Nositeljica programa koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva pravosuđa je Ženska  soba - Centar za seksualna prava Zagreb, a partnerske organizacije na projektu su OCD “Delfin“ Pakrac, DEŠA Dubrovnik, HERA Križevci, IPC Slavonski Brod, Udruga ZvoniMir Knin, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima Osijek, Vukovar, Varaždin, Centar za građanske inicijative Poreč, S.O.S. Virovitica, Ženska grupa KORAK Karlovac,  SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije.

Okrugli stol okupio je dvadesetak predstavnika lokalnih udruga, gradskih institucija i  državnih službenika koji imaju iskustva u radu sa žrtvama i svjedocima, a uvodnom obraćanju koordinatorica Udruge „Delfin“ Mirjana Bilopavlović, rekla je kako je okrugli stol organiziran kako bi prezentirali učinke podrške, primjere dobre prakse, a prije svega o međusektorskoj suradnji i podršci, te kako bi omogućili svim sudionicima osvrt na dosadašnja iskustva u odnosu  pružanja podrške žrtvama i svjedocima od strane organizacija civilnog društva. Dodala je kako zajedničkim naporima i proaktivnim pristupom svih uključenih u sustav podrške  i pomoći žrtvama i svjedocima mogu napraviti kvalitativan pomak.

U sklopu projekta volonteri Udruge „Delfin“ pružali su pomoć i podršku žrtvama i svjedocima na sudovima u Bjelovarsko-bilogorskoj i Požeško-slavonskoj županiji, a neki od konkretnih oblika pomoći bili su pružanje podrške žrtvama i svjedocima nakon prijave kaznenog djela policiji, istrage na državnom odvjetništvu odnosno tijekom prethodnog i kaznenog postupka, tijekom prekršajnog postupka te nakon završetka sudskog postupka, pružanje podrške žrtvama koje nisu prijavile djelo policiji ili drugoj nadležnoj instituciji, žrtvama obiteljskog nasilja koji se vode u prekršajnim postupcima kao i pružanje svih navedenih oblika pomoći prema potrebi i na terenu izvan sjedišta udruge u okviru odabrane županije (sudovi, policija, druge institucije prema potrebama žrtve).

Mirsada Popović Damjanović, voditeljica projekta u Udruzi „Delfin“, prezentirala je statističke podatke te istaknula kako je od siječnja ove godine do jučer odrađeno 123 savjetovanja, od toga je 69 novih korisnika, a 54 osobe su već postojeći korisnici koji se opetovano javljaju i koriste neke od oblika pomoći. Emocionalnu podršku pružili su u obliku 92 savjetovanja, 44 puta je pruženo pravno savjetovanje te je ostvareno 27 pratnji na sudove za razliku od prošlogodišnjih 19. Većina korisnika su žene, no kako je rekla Popović  Damjanović, javljaju im se i muškarci, najčešće koji se tijekom postupaka osjećaju kao žrtve ili institucija ili vlastite obitelji.

Slične statističke podatke iznijela je i Marina Švagelj Jažić, koordinatorica Udruge HERA Križevci, koja provodi ovaj projekt u Koprivničko-križevačkoj i dijelom Bielovarsko-bilogorskoj županiji, rekavši kako su u programu od 2017. godine, a kako bi još više pomogli u razvoju pomoći žrtvama i svjedocima potrebno je prepoznati usluge kako instituta prava žrtve, prepoznati institut osobe od povjerenja, senzibilizirati sustav odnosno sve koji su u lancu međuresorne suradnje na prava koje žrtve imaju te ujednačena praksa.

Nakon uvodnih izlaganja uslijedile su panel diskusije osoba koje imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa žrtvama, ali i svjedocima,  pa su o iskustvima i praktičnom radu govorili Miren Špek iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Maida  Pamuković iz Službe za podršku žrtvama i svjedocima Ministarstva pravosuđa RH, Anamaria Drožđan - Kranjčec iz  Ženske sobe Zagreb te Mirjana Jugović, predstojnica podružnice Obiteljskog centra unutar Centra za socijalnu skrb Požega.