ramić naslovna 

Sportska zajednica Grada Pakraca, zajednica koja broji dvadesetak lokalnih sportskih udruga te im pomaže u razvoju, od prošle godine ima novog tajnika, Siščanina Jasmina Ramića. Zajednica rukovodi s par sportskih objekata i organizira turnire u raznim sportovima, a najistaknutiji je tradicionalni ljetni malonogometni turnir koji je svake godine glavna i najveća sportska manifestacija u Pakracu te koja kroz dva tjedna svakodnevno okupi oko petsto gledatelja. Između ostalog, pitali smo ga kako je došao u Pakrac, kako se snašao u novom poslu, koji sportski objekti su sljedeći u planu izgradnje te iz kojeg izvora se izdvajaju financijska sredstva za sportske udruge.

Vaši dojmovi nakon skoro godinu dana rada na mjestu tajnika Sportske zajednice i kako ste se snašli?

S obzirom da je sport moje prirodno okruženje, prezadovoljan sam funkcijom koju obnašam. Volim sport te mi je zadovoljstvo participirati u sportu na bilo koji način. Predsjednik sam Udruge odbojkaških sudaca Sisak, u istoj udruzi sam bio i tajnik, odbojkaški sam trener i sudac više od 20 godina, to su neka od iskustava koja su mi olakšala prilagodbu na funkciju tajnika Sportske zajednice, uz naravno pomoć njenih zaposlenika te mog prethodnika Domagoja Ajmana.

Što sve Zajednica radi, čime sve rukovodi i koliko broji zaposlenika?

Zajednica je prije svega tu da zajedno s udrugama članicama promovira sport i bavljenje sportom, aktivno ili rekreativno kroz organizacije sportskih događaja, upravljanje i održavanje sportskih objekata i podršku udrugama u njihovom radu. Cilj je također osigurati što je moguće bolje uvjete za sve navedeno. Zasigurno je sugrađanima prva asocijacija i poveznica sa Sportskom zajednicom ta da organiziramo ljetni dvotjedni malonogometni turnir, a ove godine organizirali smo po prvi put i košarkaški 3x3 turnir koji je također privukao interes građana, ostali smo jako zadovoljni posjetom te vjerujem da će iz godine u godinu i ta priča rasti. Rukovodimo Gradskom sportskom dvoranom, kuglanom, teniskim terenima te iznajmljujemo električne bicikle. Što se tiče zaposlenika, uz mene kao tajnika, zaposleno je još pet zaposlenika raspoređenih u dvije smjene po tim objektima, točnije tri domara i dvije čistačice.

Kakvo je stanje sportskih objekata i koliko su popunjeni termini dvorane, kuglane, teniskih terena?

 

Termini popunjeni gotovo u potpunosti

Objekti su u vrlo dobrom stanju. U dvorani je provedena energetska obnova kojom su nam, u ne baš zanemarivom iznosu, umanjeni režijski troškovi. Postoje određeni problemi s vlagom i odvodnjom na kuglani i teniskim terenima koji će vjerujem uskoro biti sanirani. Termini su popunjeni gotovo u potpunosti, u maloj dvorani u popodnevnim satima ima nešto slobodnih termina koji će vjerujem uskoro biti popunjeni rekreacijom i to badmintonom, stolnim tenisom i košarkom. Rukometaši i mažoretkinje dio svojih treninga odrađuju u školskoj dvorani u Lipiku jer kod nas nema mjesta. Kuglanu koriste četiri kluba koji treniraju svaki dan od 15 sati nadalje, za rekreaciju se nađe mjesta uglavnom vikendom kad nema utakmica. Teniski klub Pakrac uz veći broj rekreativnih tenisača popuni gotovo sve kapacitete teniskih terena.

pakrac open ramić rekord

Od 2020. godine Zajednica iznajmljuje deset električnih bicikala, kakav je interes građana i koliko često su u najmu?

Najam električnih bicikala trenutno i nije baš na zadovoljavajućoj razini te ćemo pokušati to popraviti prebacivanjem nekoliko bicikala na Omanovac gdje će gosti planinarskog doma imati mogućnost iznajmiti ih za vožnju po stazama Omanovca.

Kakve vam je utiske ostavio tradicionalni malonogometni turnir, najveća ljetna sportska manifestacija u Pakracu i je li u planu nastaviti ga organizirati na igralištu Srednje škole, poznatijem pod nazivom “Rupa”?

 

Malonogometni turnir i dalje u “Rupi”

Imamo jako dobru suradnju sa Srednjom školom Pakrac koja nam je omogućila korištenje njihovog malonogometnog i košarkaškog igrališta za organizaciju turnira i vjerujem da će se tako i nastaviti. Uvjeti na igralištima su odlični, dvorana je u blizini gdje se ekipe mogu presvući i otuširati nakon utakmica, a da je lokacija dobra, potvrđuje i odlična posjećenost oba turnira. Ove godine sam prvi put sudjelovao u organizaciji najpopularnijeg pakračkog turnira, a posebno ću ga pamtiti i po tome što se na istom po prvi put predstavila ekipa iz Siska koja ga je naposlijetku i osvojila.

Teniski turniri sve su učestaliji i posjećeniji, a ove godine organiziran je i košarkaški 3x3 turnir, možemo li očekivati kako će i taj turnir postati tradicionalni?

Da, tenis je jako popularan među rekreativcima, a Teniski klub Pakrac uz našu podršku organizira turnire i Ligu, a isto je u planu i ove zime. Zbog rasta brojke korisnika, iduće godine u planu je izgraditi još jedan teniski teren čime bi se teniskom klubu otvorila i opcija sudjelovanja u ligaškom natjecateljskom sustavu. Pakrac nema košarkaški klub niti tradiciju, ali ima mlade koji gotovo cijelo ljeto haklaju svaki dan na srednjoškolskom igralištu, turnir im je podrška i poticaj da nastave druženje kroz sport. Naravno da ćemo ga organizirati i iduće godine, a imamo nekih planova i za zimsko razdoblje.

Koji su osnovni prihodi Zajednice? Iz kojeg izvora se izdvajaju financijska sredstva za sportske udruge? Tko i na koji način ta sredstva raspodjeljuje sportskim udrugama?

Osnovni prihodi Zajednice su naknade za korištenje sportskih objekata kojima upravlja. Grad Pakrac kroz godišnji Program potreba za sport osigurava sredstva za sufinanciranje udruga Zajednice. Dobivena sredstva, ove godine je to iznos od 107.000,00 eura, se sukladno Pravilniku Zajednice raspodijeljuju sportskim udrugama.

Koliko sportskih udruga je uključeno u Sportsku zajednicu i kakvu suradnju imaš s njima? Tko se sve može učlaniti u Zajednicu i kako ocjenjujete rad i kvalitetu lokalnih sportskih udruga?

U Zajednicu je uključeno dvadeset udruga i sa svima imam vrlo dobru suradnju. Za relativno mali grad, Pakrac ima raznoliku ponudu sportova i rekreacije, najmasovniji sportovi su nogomet i rukomet, tu su i odbojka, tenis, kuglanje, mažoretkinje, streličari, motoristi, planinari, ribiči, bridžisti, šahisti, biciklisti, pa i golubari, vidimo puno rekreativnih trkača, košarkaša, skejtera, teretana je redovito posjećena... Sve registrirane sportske udruge na području Grada Pakraca mogu se učlaniti u Zajednicu. Više-manje sam upoznat s radom svih udruga, ali vidim da su jako dobro organizirane i uhodane u svojim aktivnostima. Pakračke mažoretinje najnovija su sportska udruga koja je prošle godine postala članica Zajednice.

Jesu li sportske udruge zadovoljne iznosima kojima su sufinancirani? Na koje još načine mogu doći do dodatnih sredstava ne bi li pokrili troškove koji su sve skuplji?

Gotovo svake godine Grad Pakrac povećava iznos sredstava sufinanciranja. Naravno da bi udrugama bilo lakše u radu da je iznos sufinanciranja još i veći. Ovo je dio njihovih prihoda, a sponzorstva, javni natječaji, projekti, organizacija sportskih događaja su neki od načina kako doći do dodatnih financijskih sredstava.

Kuloarima kruži vijest kako pakračka osnovna škola planira izgradnju školske dvorane u kojoj će održavati sate Tjelesne i zdravstvene kulture. Budući da je najveći prihod Zajednice upravo najam dvoranskih termina pakračkoj osnovnoj i srednjoj školi, što bi to značilo za prihode Zajednice i ima li grad potrebe za još jednom sportskom dvoranom?

Isto sam čuo i ja. Kao što sam ranije rekao, gradska dvorana je gotovo u potpunosti iskorištena, a ukoliko se pojave slobodni termini, nastojat ćemo ih popuniti. Neki dvoranski klubovi dio svojih treninga provode u Lipiku zbog zauzetosti naše dvorane, kao što sam već naveo, isto tako odbojkašice bi rado još koji termin za treninge, košarka je “in”, možda se osnuje i klub. Mislim da bi se još jedna dvorana vrlo brzo popunila.

Koliko je žena uključeno u pakrački sport, koliko ženskih sportskih udruga imamo?

Imamo ženski odbojkaški klub koji broji pedesetak, a mažoretkinje broje oko 40 članica. Tu su i rukometašice, tenisačice, a ima i kuglačica koje su u nastajanju te koje bi uskoro mogle osnovati i svoju sportsku udrugu, tako da se slobodno može reći da je sport u Pakracu zastupljen i kod žena.

Koliko je sport važan rekreativcima, a pogotovo pri razvoju djece i mladih, s obzirom da danas većina njih svoje slobodno vrijeme provodi uz ekrane?

Svi znamo da bilo kakav oblik rekreacije pomaže očuvanju i poboljšanju psihofizičkog zdravlja ljudi svih dobnih kategorija, zabava na ekranu ne zahtijeva kretanje, a ljudi, posebno mladi se sve više zabavljaju na taj načim i time umanjuju svoju fizičku aktivnost što u konačnici dovodi do lošijeg zdravstvenog statusa. Stoga je nužno posebno kod djece i mladih osvijestiti važnost i poticati na bavljenje rekreacijom ili sportom, što je jedna od zadaća Zajednice, a rekao bih i cijelog društva.

 

Svestrani sportaš

Kako ste došli u Pakrac i kako ste primljeni od lokalnih ljudi?

Rođeni sam Siščanin, a nedavni potres ozbiljno je oštetio zgradu u kojoj je živjela moja obitelj te smo bili prisiljeni iseliti. S obzirom da mi je supruga rodom iz Lipika, privremeno smo našli smještaj ovdje i evo, na kraju i ostali. Osjećam se dobrodošlo.

Možete li nam reći malo više o sebi, kojim ste se sportovima sve bavili i koliko je sport obilježio vaš život?

Počeo sam s rukometom i to je trajalo par godina, točnije do rata. Zatim sam se učlanio u Odbojkaški klub Sisak gdje sam se godinama natjecao u najvišem državnom rangu. Ujedno sam postao sudac i trener čime se bavim gotovo pola svog života. Velika ljubav mi je bio mali nogomet kojim sam se rekreativno najviše bavio, a košarka, stolni tenis, tenis i trčanje nisu zaostajali. Kao šećer na kraju dolazi kuglanje kojim se ozbiljno bavim zadnjih pet godina, trenutno sam član Kuglačkog kluba Pakrac-Papuk. Sport je moj život.