čepreg 1 
Članovi Društva Mađara Pakrac proteklog su vikenda (16. i 17. rujna) boravili u mađarskom gradu Csepregu. Tom je prilikom potpisan Sporazum o bratimljenju između Pakraca i Cseprega kojeg su, tijekom svečanosti upriličene na tamošnjem glavnom gradskom trgu, potpisali pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević te njezin domaćin, gradonačelnik Cseprega Zoltan Horvath. Ovim je bratimljenjem potvrđena dosadašnja suradnja, ali ujedno je to i nastavak zajedničke djelatnosti u domeni povijesti, javnog obrazovanja, kulture i gastronomije kojeg su 2019. godine sporazumno dogovorili predstavnici Samouprave Grada Cseprega, Samouprave Hrvatske manjine Grada Cseprega te Društva Mađara Pakraca.
čepreg 2
U Csepregu su proteklog vikenda održane berbene svečanosti na koje se redovito odazivaju i članovi Društva Mađara Pakrac koji već godinama gaje prijateljske odnose s članovima Samouprave Hrvatske manjine Cseprega, a napose s njihovom predsjednicom Máriom Krály. To prijateljstvo i jest temelj ove suradnje koja je proteklog vikenda okrunjena bratimljenjem između ova dva grada koja su se svojevremeno nalazila u posjedu velikaške obitelji Janković. Zaista, sredinom XVIII. i u prvoj polovici XIX. stoljeća, Csepreg, Daruvar, Pakrac i Lipik u isto su vrijeme bili posjedi obitelji Janković i to je povijesna činjenica koja ih trajno povezuje.
čepreg 3
Složila se s time i pakračka gradonačelnica Blažević koja je podsjetila kako je grofovska obitelj Janković unaprijedila svoje posjede na različite načine, a nasljeđe koje su ostavili bilo je dobar temelj za budući razvoj naših gradova. Ona je i ovom prigodom pohvalila rad Društva Mađara te istaknula njihovu aktivnost u društvenom i gradskom životu. Također je ponovila da su pakrački Mađari možda najmanji po broju, ali da su najveći srcem, uvijek spremni podržati svoju zajednicu i čuvati svoju kulturu. Ona je dodala i to kako se dobra suradnja dvaju gradova podiže na višu razinu potpisivanjem ovoga Sporazuma o bratimljenju, što ima za cilj daljnje unapređenje postojeće suradnje i stvaranje prilika za zajedničko sudjelovanje u projektima koji će obostrano koristiti za oba grada. Idućeg dana ovaj je Sporazum posvetio i lokalni svećenik u Župnoj crkvi svetog Nikole u Csepregu. U Csepregu su bile i ravnateljica OGŠ Pakrac Alfreda Petani Grafina te ravnateljica pakračkog Muzeja Jelena Hihlik koje su ovom prigodom uspostavile suradnju s tamošnjim srodnim ustanovama.
berbene svečanosti
Berbena svečanost bila je također u znaku dobrotvornosti. Članovi Društva Mađara Pakrac primajući donacije za palačinke i lanogšice koje su ispekli na manifestaciji, skupili su nešto više od 120 tisuća forinti (323 eura) koje je predsjednik Društva Mađara Pakrac Josip Fa uručio gradonačelniku Cseprega kako bi ih proslijedio za liječenje malene Lane Kovács.
Tijekom obilaska Cseprega, gospođa Krály pojasnila je bogatu povijest toga grada i odvela nazočne u razgledavanje te do Kapele Blažene Djevice Marije koju je sagradio grof Julije Janković (inače, rođen u Pakracu 1820. godine). U kripti ove kapele sahranjen je grof Antun Janković Daruvarski sa suprugom Katarinom (rođ. Kiss v. Nemeskér), a prije četiri godine iza kapelice posađena je mladica stabla ginka koje se nalazi ispred dvorca Janković u Daruvaru.
ana i zoltan

Gradonačelnici prijateljskih gradova Anamarija Blažević i Zoltan Horvath

 
Tekst i fotografije: Društvo Mađara Pakrac