zaželi

U tijeku je provedba projekta „Žena spretna, starost sretna“ (UP.02.1.1.16.0411) koji se provodi u sklopu III. faze programa „Zaželi - program zapošljavanja žena“ (UP.02.1.1.16), financiranog bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020 iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.

Korisnik projekta vrijednog 196.494,13 eura je Grad Pakrac s partnerima Centrom za socijalnu skrb Pakrac i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područni ured Požega.

Projekt je započeo s provedbom 21. listopada 2022. godine i  u ovom trenutku je zaposleno 30 žena na šest mjeseci koje svojim radom i aktivnostima poboljšavaju kvalitetu života za 180 krajnjih korisnika. Cilj projekta je omogućavanje pristupa tržištu rada i unaprjeđenje radnog potencijala teže zapošljivih žena te pružanje adekvatne pomoći podrške za starije, nemoćne te osobe u nepovoljnom položaju. Time se pridonosi smanjenju nezaposlenosti, riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. S obzirom da je u Pakracu pretežno starije stanovništvo ovaj je projekt neizmjerno koristan jer, osim u zaposlenju žena, pomaže se krajnjim korisnicima oko nabavke potrebnih namirnica, pripreme obroka, čišćenja životnog prostora, poboljšavanja njihovog socijalno – emotivnog stanja kroz druženje i razgovor, koje se pokazalo kao najkorisnijim. Trenutno postoji lista korisnika koji imaju potrebu za pomoći, ali zbog popunjenog kapaciteta u ovom trenutku nije moguće sve njih obuhvatiti. Mjesta se oslobađaju kada korisnici starije životne dobi koji imaju potrebu za 24-satnom skrbi odlaze u staračke domove ili na njegu kod uže obitelji. S obzirom da je projekt uskoro pri kraju i završava 31. svibnja, pokazala se zabrinutost korisnika o nastavku projekta. Kako je obećano, raspisivanje natječaja faze četiri, očekuje se u lipnju ove godine što je neizmjerno brzo u odnosu na  prijašnje godine. Koordinatorica projekta Danijela Galijaš ističe kako se nada da će se projekt nastaviti jer se njime, osim rješavanja problema nezaposlenosti, vodi briga o starijem stanovništvu koje inače ne bi imalo priliku za ovakvim vidom pomoći.

Lenta logotipi

esf lenta

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Grada Pakraca.