viber slika 2022 09 22 16 00 44 729

U prostoru Udruge slijepih Pakrac - Lipik 22. rujna održana je edukacija članova Udruge o korištenju zvučnih reproduktora EVO E10, nabavljenih u sklopu provedbe projekta “Zajedno u drugu mladost”. Nabavkom 10 zvučnih reproduktora, korisnicima se omogućila veća mobilnost u konzumaciji zvučnih knjiga i sadržaja.  Reproduktor Evo E10 služi za slušanje svih formata zvučnih knjiga, a namijenjen je slijepim i slabovidnim osobama te svim osobama koje ne mogu čitati standardni tisak. Malih je dimenzija, snažan i jednostavan za rukovanje, a sve njegove tipke imaju odlične reljefne oznake. Izvrsne značajke u najnovijem modelu su svakako odličan snimač i dugotrajna baterija te što svaku pritisnutu tipku i stavku izbornika govorna funkcija izgovara naglas na hrvatskom jeziku.

viber slika 2022 09 22 16 01 28 231 1

Do nedavno većinom korišteni Plextalk uređaji su imali mogućnost reproduciranja medija na cd-u, memorijskoj kartici ili putem USB uređaja, no bili su prilično robusni i predviđeni za osobe koje preslušavaju zvučne knjige u prosotru vlastitog doma. EVO E10 uređaji zahvaljujući svojoj veličini I drugim postavkama omogućuju preslušavanje knjiga u pokretu. Uređaji EVO E10 su nabavljeni s ciljem korištenja od strane članova udruge te poticanja članova na veće korištenje dostupnih zvučnih sadržaja kao i savladavanje novih tehnologija (Evo E10 reproduktor ima mogućnost spajanja putem wifi veze, preslušavanja podcasta, snimanja, a ne samo reprodukcije zvučnih zapisa).

Ova edukacija kao i nabavka samih uređaja je dio aktivnosti u sklopu provedbe 1,5 milijuna kuna vrijednog EU projekta „Zajedno u drugu mladost“ koji provode Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac i Matica umirovljenika Pakrac – Lipik, a u okviru kojeg su umirovljeni članovi Udruge slijepih bili aktivni članovi Kluba čitatelja organiziranog u prostorima Matice umirovljenika i Udruge slijepih. 

viber slika 2022 09 22 16 02 26 847

Projekt  „Zajedno u drugu mladost“ je izradila Lokalna razvojna agencija Poduzetnički centar Pakrac. Prijavitelj je Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac, a partner Matica umirovljenika Pakrac – Lipik. Kandidiran je na natječaj Europskog socijalnog fonda: „Pridruži se – aktivni u mirovini“ - Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika, iz Operativnog program Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020 te je za njegovo provođenje odobreno bespovratnih 1,556 milijuna kuna od čega 85% osigurava Europski socijalni fond, a 15% RH.

logo skupni 4 16

lenta 2 15