debljina

Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac i Matica umirovljenika Pakrac – Lipik u sklopu provedbe 1,5 milijuna kuna vrijednog EU projekta „Zajedno u drugu mladost“  u prostoru Matice umirovljenika na adresi Augusta Cesarca 7, u ponedjeljak, 06.06.2022. u 19h organiziraju predavanje za umirovljenike na temu „Debljina – bolest modernog doba“.

Debljina je bolest koja uzrokuje brojne komplikacije, narušava kvalitetu života i skraćuje trajanje života te predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema današnjeg svijeta. Uzroci pandemije debljine sadržani su u krupnim socio-kulturalnim, tehnološkim, znanstvenim i ekonomskim promjenama koje su se dogodile u 20. stoljeću, a svoje korijene vuku iz 18. i 19. stoljeća. One su uzrokovale promjene stila života. Stil života je postao sjedilački, ali izrazito dinamičan po broju aktivnosti, zbog čega je došlo do nedostatka vremena za obavljanje aktivnosti koje reguliraju tjelesnu težinu, kao što su prehrana, tjelesna aktivnost i spavanje. Znanstveno-tehnološke promjene, porast standarda i život u stalnoj žurbi, formirali su stil života koji je uzrokovao promjene prehrane i tjelesne aktivnosti, koje su za posljedicu imale povećanje unosa i smanjenje potrošnje energije, što je rezultiralo  masovnom pojavom debljine.

Moguća rješenja za prevenciju i liječenje debljine će na predavanju u trajanju od 1.5 h ponuditi dr. med. Goran Čičin Radin Sarajlić. 

Molimo zainteresirane da zbog ograničenog broja mjesta obavezno najave svoj dolazak na broj jedne od koordinatorica projekta:

Brigita Ražov: 098/256-717

Ruža Vulinović: 099/575-7147

logo skupni 5

lenta 1 1 1 1 1