„Jačanje mentalnih kapaciteta osoba s invaliditetom“ naziv je radionica koje se jednom mjesečno održavaju u prostorijama Udruge slijepih Pakrac – Lipik u sklopu projekta „Nismo sami“. Projekt je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.069.089,20 kuna, nositelj je grad Pakrac, a partneri su osim Udruge slijepih, Centar za socijalnu skrb Pakrac, Opća županijska bolnica i bolnica hrvatskih veterana Pakrac, te Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac. Radionice vodi psihologinja Nataša Major, vanjska suradnica udruge, a cilj im je pružiti podršku ovoj skupini osoba koje osim što su slijepe ili slabovidne, uglavnom su i starije životne dobi pa su često izložene nekim poteškoćama i ograničenjima.

„Svaka radionica je tematska i obično im nakon kratke priče i uvoda u temu zadam neku početnu misao, ideju, pitanje, a onda nas to dalje vuče u smjeru koji oni određuju. Na ovaj način želimo ojačati njihovu unutrašnju snagu, pomoći im da se osjećaju bolje i da nauče kako si sami mogu pomoći u svakom trenutku kad im je teško“, rekla je psihologinja Major i dodala da je jako zadovoljna odazivom korisnika na radionice, a pozitivne povratne informacije dokaz su da im je ovaj način psihološke podrške koristio i rado im se vraćaju.

Alma Hrenovac iz Marinog sela, jedna je od najaktivnijih članica Udruge i iako je dosta udaljena rado se odaziva svim radionicama koje se održavaju u sklopu projekta. „Jako sam zadovoljna, jer mogu iznijeti svoje probleme, a psihologinja nas uvijek sasluša i nastoji pomoći svojom podrškom i savjetima“, rekla je i dodala da će dolaziti i dalje ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala ovakav oblik okupljanja, jer život na selu sporo prolazi, pogotovo u zimsko doba pa joj izlazak iz kuće i druženja u Udruzi puno znače.

Osim u Pakracu, psihologinja održava grupe podrške za osobe s invaliditetom i u Daruvaru, a kroz projekt su organizirane i druge aktivnosti kao što su vježbe joge, mišićne relaksacije i tečajevi zdrave prehrane. U planu su radionice izrade mirisnih sapuna i svijeća, no to će se organizirati ukoliko okolnosti dozvole, rekla je koordinatorica projekta Gordana Đurak koja ovim putem poziva i druge osobe s invaliditetom ili u potrebi za pravnim/psihološkim savjetovanjem iz područja socijalnih prava da joj se jave jer je projekt usmjeren na sve OSI, ali i članove njihovih obitelji i druge članove zajednice.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Grada Pakraca.