pišu: Darko Baronica i Iva Milinčević

Pakrac je danas zahvaljujući 7. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem bio vrlo živa pozornica hrvatske politike kroz koji su na više različitih radnih sastanaka sudjelovali  predsjednik Vlade Andrej Plenković, ali i devet ministara: regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i glavna koordinatorica Savjeta Gabrijela Žalac, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar državne imovine Goran Marić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i ministar turizma Gari Cappelli te ostali članovi Savjeta koji još čine pet slavonskih župana, a u više tematskih skupova sudjelovali su različiti pomoćnici ministara, državni tajnici, saborski zastupnici, čelnici lokalnih i regionalnih samouprava. Glavne teme su bili zdravstvo i turizam.

Uspješan posjet bolnici

Za Pakrac jedan od značajnijih sastanaka prethodio je sjednici Savjeta i održan je u Općoj županijskoj bolnici i bolnici hrvatskih veterana Pakrac gdje je u prisutnosti čelnika Grada, ravnateljica Marina Major upoznala premijera i ministra Kujundžića s povijesti bolnice i sadašnjim djelatnostima, ali i potrebama: provođenje odobrenog projekta energetske obnove vrijednog 13 milijuna kuna, dovršetak obnove bolnice pri čemu misli na neobnovljeno potkrovlje namijenjeno radu uprave, zahvata vrijednog 1,3 milijuna kuna, i nabavka novog CT uređaja vrijednog 3 milijuna kuna što je prema njenoj izjavi nakon zatvorenog sastanka premijer Plenković prihvatio.

Na istom sastanku Davor Huška, nekadašnji pakrački gradonačelnik i sadašnji pomoćnik ministrice regionalnog razvoja, govorio je o potrebi izrade projektne dokumentacije za obnovu i prenamjenu objekata bivše bolnice: zgrade psihijatrije u dom za hrvatske branitelje, zgradu bivše kirurgije u znanstveni centar za razvoj medicine i zdravstvenog turizma uz sufinanciranje njihove obnove iz Fonda za sufinanciranje projekata EU koji postoji u njegovom Ministarstvu.

Prije same sjednice Savjeta premijer Plenković i dio dužnosnika u pratnji pakračkog čelništva obišli su bistu dr. Ivana Šretera kojem su paljenjem lampiona odali počast.

Sastanak s gradskim čelnicima

Nakon toga su se u Hrvatskom domu premijer Plenković, ministrica Žalac te ministri Kujundžić i Kuščević sastali s gradskim izaslanstvom, a na za medije zatvorenom sastanku, gradonačelnica Anamarija Blažević, dogradonačelnik Marijan Širac, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac Miroslav Ivančić i Davor Huška prezentirali su ovim vladinim dužnosnicima potrebu boljeg povezivanja Pakraca s autoputom za što je potrebno izraditi projektnu dokumentaciju za brzu cestu Pakrac-Lipik- spoj na autoputu kod Lipovljana. Također je traženo, što je prema izjavi Huške i odobreno, uvrštavanje Pakraca u program revitalizacije malih gradova.

 

 

Gradonačelnica govorila u uvodu

Na tu temu gradonačelnica Blažević govorila je na početku sjednice Savjeta koja je nešto poslije započela u sali „Tirola“ Hrvatskog doma. Svoje točno petominutno obraćenje praćeno video snimkom sadašnjeg stanja u Pakracu započela je podsjećanjem na ratnu štetu u iznosu od 263 milijuna eura i poslijeratnim naporima u obnovi koji su započeli obnovom objekata društvene infrastrukture stavljajući naglasak na izuzetno važnu obnovu zdravstvenih objekata, te razvoju visokog školstva, a nastavljeno uspješnom izgradnjom poduzetničke infrastrukture, naročito kroz dvije poduzetničke zone. Pri tom su vrlo uspješno korišteni predpristupni, a kasnije i fondovi EU, čije provođenje u različitim fazama dovršenosti su i sada u tijeku. No za više, posebice kada je u pitanju gospodarstvo i razvoj turizma, neophodna je bolja prometna povezanost, rekla je gradonačelnica. Ona je istaknula napore koje gradska uprava ulaže kroz više mjera u demografsku obnovu.

Sudionike sjednice Savjeta koju je otvorio premijer Plenković pozdravio je i župan Alojz Tomašević istaknuvši značaj koji, pokretanjem ovog savjetodavnog tijela i sredstva osigurana kroz njega za Slavoniju, a riječ je o 18,2 milijarde kuna, ima na Požeško-slavonsku županiju.

Paralelno s pobrojanim prijepodnevnim  aktivnostima premijera održani su i neki drugi sastanci, pa su se tako s ministrom turizma Capellijem i županima sastali predstavnici županijskih i lokalnih turističkih zajednica, a sve to su pratile novinarske ekipe koje u tom broju odjednom u Pakracu nisu bile godinama.

Dok ovo javljamo sjednica je u tijeku, a po njenom završetku je predviđeno potpisivanje ugovora i uručenje odluke za područje Slavonije, Baranje i Srijema, kao i tabularna isprava Gradu Pakracu, nakon čega su predviđene izjave za medije.