Planirani prihod u proračunu Grada Pakraca u idućoj godini iznose 27,2 milijuna kuna što je za oko 2 milijuna kuna više od ovogodišnjeg. Od toga porezni  prihodi su planirani u visini od 8,1 milijun kuna i čine 30 posto proračunskih prihoda u 2017. godini što je približno isto ovogodišnjoj razini. Prihodi od pomoći različitih državnih izvora se planiraju u visini od 13,7 milijuna kuna, što je za dvadesetak posto više u odnosu na ovogodišnji  plan. Prihodi od imovine se planiraju u visini od 1,1 milijun kuna.

Rashodi su planirani nešto više od 25 milijuna kuna, čime bi se stvorio višak od 1,5 milijuna kuna za pokrivanje ovogodišnjeg manjka, jednoglasno su usvojili Proračun Grada Pakraca za 2017. godinu vijećnici  na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Jednoglasno su usvojeni zaključci i za sve ostale točke  dnevnog reda pri čemu su nedostajali jedino nezavisni vijećnik Damir Špančić i SDP-ov Alen Dumančić, a cjelokupna atmosfera na ovoj, vjerojatno predzadnjoj sjednici u ovom mandatu, je bila više nego idilična s nerijetkim duhovitim upadicama, pa se s razlogom može zaključiti da je u proračunu i Vijeću više sloge nego novaca.

Velike pohvale gradonačelnici

Anamarija Blažević je četvrta poslijeratna čelna osoba Grada. No, niti jedan njen prethodnik nije dobio niti približno podršku i pohvale za predloženi proračun kao što je to bilo na ovoj sjednici.

U uvodnom izlaganju gradonačelnica je istaknula da proračun nije predizboran, nego realan u čemu su se složili i svi kasniji govornici iz redova oporbenog SDP-a. Posebice je istaknula činjenicu da on ne predviđa nikakva nova porezna niti parafiskalna dodatna opterećenja građana.

U ime kluba vijećnika HDZ-a predsjednik Miroslav Ivančić je ocijenio proračun razvojnim i socijalnim naglasivši rast ulaganja u infrastrukturu i zamjetnu veliku ulogu države, ali i  neizvjesnost učinaka porezne reforme. SDP-ov Dragan Marin se nije složio da je proračun razvojni jer povećanje od milijun kuna nije nešto ozbiljno, nego ga je ocijenio konzervativnim, ali realnim i tehnički dobro napravljenim.

Neven Garača (SDP) je ocijenio da se gradonačelnica dobro snašla s novcima te joj je čestitao na tome poželjevši da se taj duh nastavi. Dobro je zapazio da „porezne reforme dolaze i prolaze, a mi više ili manje ljuti, ovisno da li su vlasti naši ili vaši“, te je upitao gradonačelnicu kako će se sadašnja odraziti na poslovanje gradske kase na što je ona istaknula da očekuje da će država kompenzirati, kako je najavila, sve proračunske gubitke koje će po pitanju poreza na dohodak stvoriti promjena u sustavu njegovog oporezivanja, a što će se sve skupa dobro odraziti na predstojeći postupak indeksacije razvijenosti.

Pojašnjavajući planirana povećanja u ulaganja u komunalnu infrastrukturu i graditeljstvo, opet je naglasila njihovu realnost „jer se ne želi crvenjeti nakon izbora“, a ona su moguća jer se otkidalo na većini ostalih planiranih stavki potrošnje poput službenih putovanja i slično.

I Nikola Ivanović (SDSS) je podržao prijedlog proračuna „jer u njemu vidi priliku za nastavak korektne suradnje“. On smatra najkvalitetnijim dijelom proračuna odluku o kupovini zemljišta za proširenje poduzetničke zone što daje pravo na kakav-takav optimizam.

U tom tonu završnu ocjenu, ne samo proračunu nego i mandatu, dao je predsjednik Zoran Krejči (SDP) koji je raspravu ocijenio kao dokaz uspostavljene sinergije tijekom mandata u kojem su čelne osobe grada uvažavale stavove vijeća pri čemu je utrošena silna energija u otplati kredita i smanjivanju minusa na prihvatljivu razinu što će olakšati posao budućim vijećnicima. Podvlačeći crtu pod mandat predsjednik je izrazio žalost što se ništa tijekom četiri godine nije dogodilo u planiranoj poduzetničkoj zoni na jugu grada radi čega smo izgubili jednog kvalitetnog ulagača Zdravka Bartoša. I on je čestitao gradonačelnici što proračun nije koristila kao alat u predizbornoj trci.

U nastavku sjednice vijećnici su usvojili tehničku odluku o stvaranju baze podataka nerazvrstanih cesta na području Grada Pakraca i suglasnosti za ulaganje u Aleju kestenova gdje bi trebala biti izgrađene u dužini od 274 metra nova prometnica (od „Palme“ do „pedagoške akademije“). Sve to je neophodno radi skorog kandidiranja ovog projekta za sredstva iz fonda Ruralni razvoj.

Obogaćena osnovna škola

Sjednica je započela izvješćima o radu u prošloj školskoj godini osnovne i srednje škole pri čemu, naročito kad je u pitanju OŠ braće Radić, vijećnicima su nastavili „curiti bomboni iz usta“. Ravnateljica Sanja Delač se imala s čime pohvaliti jer su obogatili sadržaje uvođenjem izbornog predmeta francuski i češki jezik. Također je od siječnja uveden pravoslavni vjeronauk.  Veliki je napredak postignut  i u materijalnom smislu: opremljena je učionica posebnog razrednog odjela  s braillovim  strojevima  i  računalom za slijepe; četiri  učionice  i knjižnica su opremljene klima uređajima, nabavljena je  traktorska kosilica; u  Badljevini su  uređeni sanitarni čvorovi i okoliš, kupljena su   4 računala, projektor, cd playeri; opremljen  je dio dječjeg igrališta, obnovljeno 70 stolica za učionice,  postavljen parket u 8 učionica.. Sve to kroz donacije i natječajne projekte u vrijednosti  127.000 kuna i sredstvima Županije. Ovakav rad zaslužio je pohvale vijećnika Ivančića, Mihajle  Pavković (SDP), Ivanovića i Krejčija, a i gradonačelnica je naročito istaknula  rad s invalidnom djecom  te edukaciju na jezicima manjina.

Srednjoškolaca sve manje

U izvješću Daria Čilića, ravnatelja Srednje škole Pakrac, istaknuta je zabrinutost zbog kontinuiranog višegodišnjeg  pada broja učenika, lani 522, ove godine i 40-tak manje,  što je trend u cijeloj županiji. On je ocijenio da je naša škola najopremljenija u županiji i veliki trud i sredstva uloženi u edukaciju nastavnog kadra.  Morena Mandić Čolić  (HDZ) je zatražila pojašnjenje zašto je lani u prvi razred gimnazije krenulo 22 polaznika, a ove godine u isti drugi razred ide samo 12 i zašto 14 mladih Pakračana idu u gimnaziju u Daruvar što je ravnatelj objasnio da je u  kriterijima u ocjenjivanju koji su u Pakrac u veći  s čim se nije složio Garača koji se založio da proširenje programa jer Pakrac sada „uživa monopol medicinske škole“ na čemu se ne može isključivo graditi budućnost. I Ivančić je mišljenja da postoje teškoće, a na proširenju programa trebamo poraditi svi skupa, njegovo je mišljenje u čemu ga je podržao i Marin tražeći veću sinergiju Grada i škole. Blažević je također mišljenja da se upisni program mora širiti konkretno spomenuvši zanimanja fasadera i laboranata jer je škola vrlo značajan čimbenik u gradu koji privlači u njega mlade ljude iz šireg okruženja.

Pohvale za predstavljene programe rada u 2017. godini  dobile su i ravnateljice muzeja Jelena Hihlik i knjižnice Monika Lucić. Dogodine u muzeju će napokon biti zaposlen, uz ravnateljicu, i stručni suradnik, a očekuju se i arheološka istraživanja na lokalitetu Stari grad, dok će u knjižnici dogodine biti novost sportska igraonica za djecu do 3 godine starosti  za što su od Ministarstva kulture dobili 20.000 kuna, a u odabiru opreme koristit će mišljenja stručnjaka fizijatra iz lipičke bolnice.

Vijećnici su usvojili i nekoliko tehničkih odluka vezanih uz civilnu zaštitu, a u Školski odbor Osnovne glazbene škole Pakrac imenovani su Morena Mandić Čolić, Jelena Hihlik i Tomislav Novinc.

Nakon sjednice upriličen je gradski domjenak na kojem su se, osim vijećnika, okupili i čelnici pakračkih ustanova, tvrtki i udruga.