Za financije Grada Pakraca došao je kraj dugogodišnje recesije. To bi se moglo zaključiti nakon sinoćnje sjednice Gradskog vijeća Pakrac, a razlog tome je činjenica da je proračun nakon više godina napokon izašao iz minusa, ali i po tome da je promijenjen smjer kretanja gradske imovine. Naime, ovom sjednicom je prestala je praksa prodaje nekretnina i okrenula se u kupovinu: u dva slučaja financijski „teških“ oko 2,5 milijuna kuna.

Nakon dužeg razdoblja početno planirani prihod u proračunu Grada Pakraca, lani u prosincu,  tijekom godine je povećan. Proračun je povećan za 331 tisuću kuna i novi planirani prihod u ovoj godini je 21,24 milijuna kuna. Kako je objasnila gradonačelnica Anamarija Blažević taj plan i povećanje su realni i posljedica su povećanih prihoda od pomoći s državne razine, te prihoda od takozvanih posebnih propisa što se u praksi odnosi na naplatu koncesije za korištenje gradskog zemljišta telefonskim operaterima.

Povećanje prihoda, uz još neke izmjene, izazvalo je niz manjih korekcija na desetke proračunskih stavki. No, za funkcioniranje gradske kase važnije od toga su podaci koje je iznijela gradonačelnica.

Proračun napokon izašao iz minusa

Prihodi u prvih devet mjeseci veći su za više od 4 milijuna kuna nego rashodi čime je u potpunosti pokriven doneseni proračunski minus iz prijašnjih godina koji je na početku 2016. iznosio 4,09 milijuna kuna i posljednjeg dana  rujna gradska kasa je bila u plusu nešto više od 40.000 kuna. Također nakon dužeg razdoblja, proračun nema niti jednog dospjelog, a neplaćenog računa i svi računi se plaćaju u valuti,  rekla gradonačelnica Blažević.

dsc_7626

Ove podatke s velikim pohvalama su pozdravili svi vijećnici koji su raspravljali na ovu temu, a interesantno je da je više pohvale gradonačelnici upućeno od strane oporbenih vijećnika  nego iz redova njenog HDZ-a. U tome naročito prednjači nezavisni vijećnik Damir Špančić koji je ovo ocijenio pozitivnim događanjima čestitajući gradonačelnici na onome što bivšem gradonačelniku, magistru ekonomije Davoru Huški, nije uspijevalo godinama. No, nastavak Špančićeve  rasprave o proračunu uglavnom se pretvorio u napade na Hušku kojem je između ostalog zamjerio što se ovim rebalansom planirana stavka pomoći Pakracu od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije gdje je Huška posljednjih  pola godine pomoćnik ministra, od 2 milijuna kuna smanjuje na milijun, a da pri tom još nije realizirana niti kuna. Hušku su u raspravi koja se svela na replika na repliku  branili vijećnici HDZ-a, pa je čak i reagirala inače vrlo mirna i šutljiva vijećnica Anita Skalnik  upozorivši Špančića da je prešao sve granice “i četiri godine slušamo stalno jedno te isto“. Od konstruktivnog dijela Špančićeve rasprave vrijedi još izdvojiti prijedlog da se poveća stavka za javnu rasvjetu na što mu je gradonačelnici odgovorila da se na tome radi i od 30. listopada ćemo imati novi režim javne rasvjete podijeljene u četiri zone, pa će u središtu grada svijetliti cijelu noć svih sedam dana u tjednu.

Od ostalih „proračunskih“ rasprava Nikola Ivanović (SDSS) je upozorio na katastrofalno stanje cesta u selima gdje živi većinom srpska nacionalna manjina, na što mu je gradonačelnica odgovorila da je stanje infrastrukture loše u cijelom gradu, a ulože se ovisno o broju stanovnika. Iz rasprave Gorana Labusa, zamjenika gradonačelnice iz redova srpske nacionalne manjine, jasno je da je u njihovim redovima početka predizborna kampanja za naredne lokalne izbore, što je rekao i sam Labus. Govoreći pak o cestama Labus je rekao da se unazad pet godina radi značajno, ali se ne može samo tako nadoknaditi 15 godina nebrige.

Od ostalih točaka dnevnog reda uobičajenu količinu pohvala su dobile ravnateljice Dječjeg vrtića Maslačak i Osnovne glazbene škole Pakrac Višnja Klobučar i Alfreda Petani Grafina za izvješće o radu u prošloj školsko-pedagoškoj godini koju je u vrtiću obilježio u odnosu na uobičajeno energetska obnova zgrade matičnog vrtića u Pakracu vrijedna oko 1,5 milijuna kuna. Nažalost, time potrebama za investiranje nije završeno jer su dva sanitarna čvora u vrlo lošem stanju te je potrebno hitno u njih uložiti oko 260.000 kuna, te još 100.000 kuna u promjenu stolarije na vrtićima u Prekopakri i Badljevini što će biti pokušano kroz sufinanciranje iz Fonda za energetsku učinkovitost, kao što je to učinjeno i s obnovom matične zgrade.

U OGŠ bitna je novost da se ove jeseni u školu kao profesorica harmonike vratila bivša učenica što je nakon lanjska dva takva slučaja već treća profesorica iškolovana iz vlastitog učeničkog kadra, što je gradonačelnica pohvalila kao doista vrijedan uspjeh. Blažević je pohvalila i angažiranost škole u događanjima u gradu, te je iz izvješća pobrojala u 10 mjeseci školske godine 44 različita javna nastupa učenika ili profesora škole. Špančić je, uz uobičajene pohvale za rad ravnateljice, istaknuo da upravo takve ustanove i događanja  stvaraju razlike između grada i palanke.

Širi se poduzetnička zona

Grad će od tvrtke Ekoenerg holding iz Zagreba otkupiti zemljište veličini 18.500 četvornih metara po cijeni od 805.000 kuna plativih u pet mjesečnih rata za što je gradonačelnica rekla da je proračun sposoban bez kreditnog zaduženja. Riječ je o parceli naslonjenoj na zapadne granice pakračke poduzetničke zone na kojoj se nalazi ruševni objekti nekadašnjeg „Papukovog“ servisa i dijela metalnog pogona koja je potrebna, kako je objašnjeno, za proširivanje poduzetničke zone jer postoji interes potencijalnih ulagača o čemu gradonačelnica nije htjela detaljnije govoriti, što su vijećnici jednoglasno, ne samo prihvatili nego i podržali nadajući se novim radnim mjestima i daljnjem ekonomkom snaženju.

Špančić je ovu točku iskoristio da postavi pitanje gradonačelnici što je s poslovnom zonom na jugu grada, koja i dalje, kaže gradonačelnica, ostaje u gradskim planovima s istom namjenom, a to su uslužne i trgovačke djelatnosti.

Kuće se „Vode Lipik“

Druga nekretnina koja će u gradsko vlasništvo, ne izravno nego posredstvom tvrtke Vode Lipik, je upravna zgrada „Konstruktora“ i prateće objekti i zemljište. Gradski vijećnici su na ovoj sjednici odobrili ovoj tvrtki zaduživanje u iznosu od 1.650.000 kuna na pet godina radi otkupa te zgrade i svrhu stvaranja sjedišta, garažnog i radioničkog prostora jer je sadašnja lokacija na Gavrinici pretijesna za tri tvrtke: njih, Komunalac i Pakrac Plin. Miroslav Ivančić (HDZ) je istaknuo da je uvjet suglasnosti za zaduživanje da se rate ne smiju otplaćivati možebitnim povećanjem cijena njihovih usluga prema građanima što je potvrdio i direktor Marijan Pierobon ističući da analiza poslovanja govori da se kredit može vraćati iz dosadašnje razine poslovanja.

Pakrac će uskoro dobiti i Dječje gradsko vijeće koje će biti izabrano iz redova učenika osnovne škole i osnovne glazbene škole. Od ove sjednice Pakrac ima i novu Odluku o komunalnom redu o čemu ćemo se u medijima baviti šire vrlo brzo te je usvojeno više drugih tehničkih odluka.

Aktualni sat: Dr. Šeparović, dogradonačelnik, ruševine.....

Aktualni sat je počeo minutom šutnje i prisjećanjem predsjednika Zorana Krejčija na nedavno preminulog dr. Viktora Šeparovića koji je jedno kratko vrijeme bio i pakrački vijećnik. Damir Špančić, na čijoj listi je bio dr. Šeparović, je zamjerio gradonačelnici što nije organizirala autobus koji bi išao na Korčulu na ispraćaj. Odgovorila mu je da je pokušala nešto organizirati s bolnicom, ali nije naišla na interes. Sama je bila zauzeta drugim obvezama, ali je Grad na pogrebu predstavljao Antun Barić, te su prema želji obitelji, umjesto vijenca sredstva uplaćena u humanitarnu svrhu.

dsc_7622

Miroslav Ivančić je pojasnio da je MUP ove godine brisao stanovnike s prebivališta koji objektivno na njemu ne žive te je time nešto korigirana i nacionalna slika lokalnog stanovništva te upitao da li i dalje postoji zakonska obveza od 15 posto stanovnika srpske nacionalne manjine koja im daje pravo na profesionalnog dogradonačelnika. Blažević je rekla da je takav upit s gradske razine upućen Ministarstvu uprave i čeka se odgovor. Ivančić je upozorio da šumarija ne ispunjava obveze prema lokalnom stanovništvu oko davanja mogućnosti samoizrade ogrjevnog drveta o čemu će se gradonačelnici raspitati. Ostale teme su bile uglavnom iz komunalne domene, a ponovo su dominirala pitanja o ruševinama (Miroslav Vacek, Miroslav Delač i Zoran Krejči), pa je početkom studenog najavljen dolazak inženjerije HV koja bi oko mjesec dana trebala rušiti 21 ruševinu, možda i takozvanu zadružnu zgradu u središtu Badljevine, pa, bude li tehničkih mogućnosti i kuću Grgurić za čije rušenje postoji dozvola, rekla je Blažević.  Dr. Nenad Peić (HDZ) je upozorio na ponovnu najezdu divljači u dijelovima grada pod Kalvarijom.