Izložbom ručnih radova, starih zanata, prezentacijom izvornih čeških specijaliteta te kulturno – umjetničkim programom završena je večeras u Češkom domu u Prekopakri središnja manifestacija Dana češke kulture koju je organizirala prekopakranska beseda u suradnji s Savezom čeha RH, Vijećem češke nacionalne manjine Grada Pakraca, a pod pokroviteljstvom savjeta za nacionalne manjine RH.

DSC_5014

Češka beseda Prekopakra kroz godinu gostuje na brojnim folklornim i kulturnim manifestacijama, a Dani češke kulture imaju posebno mjesto u njihovom kalendaru zbivanja, jer to je prilika da bogatstvo svojih običaja pokažu svojim sumještanima i gostima.

Na Danima češke kulture u Prekopakri prikazan je samo mali dio izvornih običaja ove hrvatske nacionalne manjine, gdje su svojim izložbenim štandovima gostovali i članovi beseda okolnih gradova, moglo se isprobati čeških specijaliteta uz razgledavanje prezentaciju unikatnih ručnih radova.

DSC_5026

Kulturno – umjetnički program otvorili su domaćini i to oni najmlađi, dječja folklorna skupina Češke besede Prekopakra te odrasli članovi, a izvornim češkim pjesmama i plesovima gledatelje su počastili i članovi beseda iz Grubišnog Polja, Ivanovog Sela i Jazvenika. Okupljene goste i prijatelje pozdravio je Antun Roček, predsjednik Češke besede Prekopakra, zahvalivši svima na sudjelovanju u ovoj manifestaciji, a kulturno – umjetničkom programu nazočile su i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević te Libuša Stranjik, predsjednica Savez Čeha u Republici Hrvatskoj.

DSC_4996