banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Deset malih kuhara od drugog do četvrtog razreda osnovne škole, polaznika Dječje folklorne skupine Češke besede Prekopakra te pakračkih i lipičkih osnovnoškolca koji uče češki jezik jučer su započeli s obilježavanjem Dana češke kulture u Češkom domu u Prekopakri na najslađi mogući način, spravljajući češki specijalitet "panapuh", slasticu kod nas dobro poznatu kao "poderane gaće".

????????????????????????????????????

Obukavši pregače i zasukavši rukave, prionuli su zdušno poslu iako su neki „panapuh“ radili prvi put u životu, ali uz pomoć Jadranke Major - Antunović, voditeljice dječje folklorne skupine, sve su obavili kako valja. Spretne dječje ruke su vješto oblikovale tijesto,  pravile kolačiće raznih oblika, svatko po svojoj želji, a kada su ih članice Češke besede Prekopakra ispekle, svi su se počastili ovom izvornom češkom slasticom.

DSC_4920

"Ovo je jedan od planiranih susreta djece koja uče češki jezik sa djecom koja pohađaju našu folklornu skupine kako bi se zajednički uključili u aktivnosti naše besede i približili im češku kulturu. Djeca su posebno ovaj mjesec bila aktivna nastupajući i na smotri dječjeg češkog folklora u Kaptolu, na županijskog smotri u Požegi, a čeka ih nastup i u subotu na Danima češke kulture u Prekopakri. Cijelo druženje zaokružit ćemo zajedničkim izletom na Jankovac", rekla nam je Jadranka Major - Antunović.

Obilježavanje Dana češke kulture nastavlja se i večeras izložbom slika Siniše Njegovana Stareka u Multikulturalnom centru u Lipiku s početkom u 19 sati.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić