banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Svea Anušić, učenica 7. razreda Osnovne škole braće Radić Pakrac, sudjelujući na natjecanju English in Action koje je 12. ožujka organizirala Udruga za promicanje multimedijske nastave (UMNA)  u Zagrebu, pokazala je zavidno znanje i vještine engleskog jezika osvojivši odlično drugo mjesto u kategoriji uvjerljivog govorenja (Persuasive Speaking).

English in Action međunarodno je natjecanje koje se održava već petu godinu, a koje ima četiri kategorije; izazov sricanja (Spelling Bee), uvjerljivo govorenje (Persuasive Speaking), dramski izazov (Drama Challenge) i filmska priča (Film Story), a pakračkoj osnovnoj školi je ovo druga godina sudjelovanja. "Sve četiri kategorije imaju suce koji su vrhunski stručnjaci u svom području, a natjecanje daje izvrsnu priliku učenicima da iz prve ruke dožive primjenjivost i potrebu za poznavanjem engleskoga jezika, ono nije "štreberski" već razvija samopouzdanje za tečnim govorenjem stranog jezika", rekla nam je Lejla Skalnik, učiteljica engleskog jezika u pakračkoj osnovnoj školi i Sveina mentorica.

Natjecanje se uvelike razlikuje od ostalih jer se temelji na kreativnoj upotrebi jezika u govoru i  debati čime primjena jezika dolazi na višu razinu, a ne na pisanom obliku testiranja.
"Bili smo raspoređeni u grupama gdje smo prvo morali predstaviti svoju temu, a da bi postigao dobar rezultat prvo se moraš složiti s grupom. Iako mi je to bilo prvo ovakvo natjecanje iz engleskog jezika nije mi bilo zahtjevno. Pripremala sam se s nastavnicom i nisam imala neku tremu, a ocjenjivao se nastup, izgovor i način prezentacije teme koju smo dobili. Engleski volim, gledam televizijske kanale isključivo na engleskom i još pohađam dodatne sate", rekla nam je Svea.
Kako je naglasila Sklanik, ovo je veliki uspjeh za učenika jer osim što mora imati znanje iz engleskog jezika, također mora posjedovati vještine prezentacije i nastupa.
Uz Sveu i mentoricu Lejlu Skalnik, na ovom natjecanju sudjelovala su još tri pakračka učenika, Franko Kelemen i Fran Miletić te Marko Barać s mentoricom Ivanom Roksandić.
banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić