banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

učenici ručak

U pakračkoj Osnovnoj školi braće Radića šestu godinu za redom provodi se projekt „Obrok za 5“, financiran sredstvima EU iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, s ciljem besplatne prehrane djece iz obitelji nižeg socijalnog statusa, doznajemo od ravnateljice škole Sanje Delač. Nositelj projekta je Požeško-slavonska županija kao osnivač osnovnih škola, kojoj je za ovu školsku godinu na natječaju Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike odobreno gotovo milijun kuna, a projekt će se provoditi u 11 osnovnih škola naše županije.

„Ciljana skupina su učenici koji žive u obiteljima koja su u riziku od siromaštvu. To su najčešće djeca iz obitelji s više djece teškog imovinskog stanja, djeca samohranih roditelja, zatim gdje su jedan ili oba roditelja nezaposleni, obitelj koja je korisnik socijalne pomoći, te oni koji primaju dječji doplatak. Značajnu ulogu u procjeni čiji roditelji nisu u mogućnosti podmiriti troškove školske prehrane za svoje dijete imaju i učitelji, odnosno razrednici tako da u suradnji s njima radimo konačnu listu učenika kojima je putem projekta osiguran jedan besplatan obrok dnevno“, rekla je ravnateljica i dodala da ove godine ta lista ima 118 učenika, a približno isto ih je bilo i prijašnjih godina.

S Delač

Od 591 učenika koji pohađa pakračku osnovnu školu, koja obuhvaća matičnu i tri područne, njih 469 ih se ove godine hrani u školi dok preostali najčešće nose hranu od kuće, ili na dolasku u školu kupe nešto u obližnjoj pekari. Redovna cijena školskog obroka je četiri kune po danu, a podrazumijeva tri kuhana i dva suha obroka tjedno, no s obzirom na sve veća poskupljenja namirnica, ravnateljica Delač kaže kako razmišljaju o poskupljenju cijene obroka na 5 kuna.

Prilično teško i izazovno bilo je organizirati prehranu učenicima lani za vrijeme korone, jer su morali pregraditi blagovaonicu i u njoj je objedovao manji broj učenika, dok su ostalima kuharice razvozile hranu po učionicama. Ove godine su se vratili na prehranu u blagovaonici, ali su djeca raspoređena u četiri termina, kako se ne bi stvarala gužva. Oni manji, kojima nastava traje kraće, jedu ranije, a viši razredi ručaju kasnije. Ravnateljica navodi kao problem što djeca često kod kuće ne doručkuju, a ima i onih kojima je ovaj obrok u školi jedini kuhani obrok u danu, tako da škola nastoji poticati svoje učenike na usvajanju zdravih prehrambenih navika koje će im osigurati odgovarajući psihofizički rast i razvoj.

blagovaonica

„Bilo bi idealno da sva djeca imaju besplatan obrok u školi i koliko znam ima već nekih gradova, osnivača škola, koji su počeli financirati školski obrok za svu djecu. To je zaista najbolje rješenje, no i ovaj projekt puno znači kako nama, tako i roditeljima, osobito onima sa više djece, koji ne moraju sami financirati školski obrok, već mogu taj novac prenamijeniti za neku drugu svrhu“, zaključuje ravnateljica Delač.

20211006 091326

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić