češka beseda knedlički

U organizaciji Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj i Češke besede Prekopakra, u Češkom domu u Prekopakri povodom Dana češke kulture jučer poslijepodne održana je manifestacija Knedlički. Kulturno umjetničkom programu koji je počeo u 20 sati prethodio je Staročeški sajam na kojem su okupljenim građanima i članovima kulturno umjetničkih društava predstavljene izložba rukotvorina i kulinarskih specijaliteta. 

Kulturno umjetnički dio programa svojom prisutnošću uveličali su Gabriela Sabo Seleši, direktorica Turističke zajednice grada Pakraca, predstavnici Udruge „Hrvatska žena Prekopakra“, nogometnog kluba „Slavonija Prekopakra“ te novinsko izdavačke ustanove „Jednota" iz Daruvara kojima je riječi dobrodošlice uputila Slavica Plavček, predsjednica prekopakranske Besede. U jednosatnom programu, nastupali su, osim članova Češke besede Prekopakra, zbor Zajednice Mađara iz Trojeglave, folklorna skupina Besede iz Treglave, zbor besede Slavonskog Broda „Vltava“ te folklorna skupina „Svetlušky“ iz Hercegovca.

češka beseda sajam

Na Staročeškom sajmu, mogle su se vidjeti i kupiti rukotvorine članova Hrvatske žene Prekopakra, Udruge Hrvatski pleter Pakrac, Društva Mađara Pakrac, Zajednice Talijana Liberta Ploštine, Vijeća srpske nacionalne manjine i Češke besede Banja Luka koji su po prvi put izlagali. Najmlađi članovi prekopakranske Besede dobili su određen iznos „češke krune“ koji je vrijedio po jedan euro te su po prvi put samostalno kupovali na Sajmu.

FOTOGALERIJA

„Knedlički“ je manifestacija s ciljem promicanje češke kulture i gastronomije u ovom kraju, a danas ju nastavljaju ugodnim druženjem na Omanovcu.

češka beseda plavček