mađ svi

U sklopu ovogodišnjeg tjedna cjeloživotnog učenja, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Obris, jučer je u Gradskoj knjižnici Pakrac otvoren mađarski kutak. 

Učenice Glazbene škole svečano su otvorile program izvedbama mađarskih skladatelja. „U sklopu tjedna cjeloživotnog učenja, koji je manifestacija na nacionalnoj razini, naša knjižnica sudjeluje duži niz godina, učinilo nam se savršeno uklopiti i naše društvo Mađara i PU Obris te Glazbenu školu kako bismo zajedničkim snagama stvorili nešto novo na radost i korist ne samo pripadnika mađarske nacionalne manjine okupljenih oko društva Mađara u Pakracu, nego i svih onih koji će biti zainteresirani za proučavanje mađarske kulture, čitanje mađarskih pisaca mađarske poezije“, rekla je Monika Lucić Fider, ravnateljica knjižnice. Sve okupljene pozdravio je i Josip Fa, predsjednik Udruge Mađara Pakrac.

hihlik jelena

Jadranka Krmpotić iz PU Obris zahvalila se na lijepoj dugogodišnjoj suradnji te istakla kako „Svi mi svaki dan u godini učimo na ovaj ili onaj način, a ovaj tjedan malo više pričamo o učenju. Njegujemo kulturu učenja od vrtićke dobi do 60 i više godina.“ Rebeka Toth predstavila je mađarsku poeziju pjesmom Attile Józsefa budući da je 11. travnja Dan mađarske poezije.

rebeka toth

Ispred Muzeja grada Pakraca zahvalila se i Jelena Hihlik Udruzi na izuzetnoj suradnji, a ovom prilikom je dovela i članove slijepih i slabovidnih koji su također prisustvovali svečanosti. Za kraj je učiteljica Tea Silađi izvela skladbu rumunjskih plesova koji se inače izvode diljem svijeta.

fa

Mađarski kutak prostor je u kojemu će svi zainteresirani korisnici, a posebice pripadnici mađarske nacionalne manjine, moći pronaći knjige, publikacije i materijale vezane uz Mađare, njihovu povijest i djelovanje unutar Republike Hrvatske.  U zbirci se nalaze i vrijedne knjige koje datiraju iz 19. stoljeća, koje je poklonila članica Društva Mađara Margita Džambas te „Mađari u pakračkom kraju", našeg sugrađanina Duška Kličeka.

gosti djeca gk