noć knjige naslov

Gradska knjižnica Pakrac uključuje se 21. travnja od 18 do 23 sata u obilježavanje dvanaeste Noći knjige, manifestacije koja se organizira u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige, a cilj joj je zajedničkim snagama skrenuti pozornost na knjigu i čitanje, njihovu vrijednost i značenje za pojedinca i društvo u cjelini. 

Program će započeti pričaonicom i radionicom za djecu na temu „Tko su roboti?“,  predstavljanje projekta „Knjige liječe“ s Ivanom Marin i dodjelom priznanja najčitateljima. Nakon toga slijedi predavanje „Umjetna inteligenciji za početnike“ pod vodstvom Krešimira Vaceka i Kristijana Tutića te predstavljanje knjiga „Kolonija“ i „Jedne noći u prosincu“ autora Danijela Špelića. Za kraj je organizirana glazbena distopija, a nastupat će Matko Šuperina i Severina Popov.

„U fokusu će biti upravo središnja tema ovogodišnje Noći knjige - umjetna inteligencija.  U kontekstu čitanja i knjige, nas posebno zanima sudbina današnjeg čitatelja i knjige suočene s brojnim pitanjima koja svakodnevna upotreba umjetne inteligencije postavlja pred nas - hoće li umjetna inteligencija u nekom trenutku potpuno zamijeniti čovjeka? Može li stroj postati uspješan autor? Što će to značiti za umjetnost, a ponajviše za književnost? Hoćemo li, previše se oslanjajući na AI, zanemariti svoje intelektualne resurse?“ rekla je Monika Lucić Fider, ravnateljica knjižnice.

Pakračani i Pakračanke moći će udomiti otpisane knjige, a novi članovi će se moći besplatno učlaniti i zabaviti u izložbi najduhovitijih konverzacija s AI chata.

noć knjige