naslovna lutke

U Gradskoj knjižnici Pakrac jučer je u popodnevnim satima održana lutkarska radionica za osnovnoškolce i srednjoškolce u sklopu projekta Močvarnog Laboratorija „Kultura u akciji“, koju je vodila Lidija Kraljić, akademska glumica i voditeljica lutkarskih radionica.

lutkeokupljanje
Čitaonicu knjižnice napunilo je 20-ak učenika u pratnji profesorice hrvatskog jezika u pakračkoj srednjoj školi, Tamare Vujanić. Nakon početnog upoznavanja, sudionici su u krugu čitali Krabulju crvene smrti, autora Edgara Allana Poea te analizirali pročitano djelo koje govori o maskenbalu. Na temelju navedene priče, učenici su samostalno izradili po dvije maske, jednu koja predstavlja maskenbal i drugu koja predstavlja bolest kuge, a na kraju su zajednički kreirali scenarij za predstavu sjena, koju su potom i izveli. Kraljić je po završetku izjavila kako je izrazito zadovoljna angažmanom i da se nada daljnjim suradnjama, a isto dijele i sudionici koji su izjavili kako im je najzanimljivija bila izrada samih maski. 

lutke izrađuju 2
Radionica je organizirana u sklopu projekta Kultura u akciji, čiji je knjižnica projektni partner, a organizira se uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Ciljevi projekta su omogućavanje kvalitetnog provođenja slobodnog vremena mladih kroz neformalno obrazovanje. pružanje obrazovanja u područjima koja nisu zastupljena postojećim oblicima obrazovanja, razvijanje kreativnosti mladih, poticanje mladih na samoobrazovanje, samoinicijativnost i aktivnu participaciju te poticanje kulturne afirmacije mladih.

lutke predstava