banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.

Dirigent vjezba

Dramska radionica pod vodstvom poznatog režisera i glumca Maria Kovača, održana je jučer u prostoru Gradske knjižnice Pakrac gdje su se naši srednjoškolci, ali i jedan odgojitelj u učeničkom domu, imali priliku okušati u glumačkim vodama i ponešto naučiti.

Mario Kovač

Mario Kovač

Što je montaža atrakcija, nulta pozicija, koja je najteža uloga za glumiti… Neki su od pojmova i zanimljivosti koje su sudionici naučili u uvodu radionice. Ovaj teorijski dio ubrzo je zamijenjen praktičnim gdje su se uvježbavale glumačke vještine tehnikama kojima su se služili Stanislavski, Chekov i Boal, a što obuhvaća uglavnom izražavanje emocija, stanja ili pokreta u različitim fazama i drugačijim intenzitetom. Jedna od tih tehnika je bila vježba u krugu gdje prva osoba izabire neki pokret, a svaki sljedeći ju mora ponoviti s malo većim intenzitetom. U drugoj su vježbi morali glumiti osjećaj kroz sedam stupnjeva jakosti gdje jedan predstavlja najblaži oblik, a sedam vrhunac. Bez obzira na iskustvenu pozadinu u glumačkim vodama, svi su sudionici bili jednako uključeni kada se početna sramežljivost rasplinula, a kroz tri su sata koliko je trajala radionica zasigurno dobili jedno novo iskustvo po koje su i došli.

Radionica je inače nastala u sklopu projekta Kultura u akciji, kojega realizira Močvarni laboratorij uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Dramska sudioniciSedam koraka

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.