Manifestacija Noć muzeja u  Pakracu još jednom se pokazala uspješnim kulturnim i zabavnim  događajem kada brojni Pakračani dupkom napune Muzej grada Pakraca i Muzej vojne i ratne povijesti do kasno u noć. Tako su sugrađani i ove godine uživali u bogatom programu koji je bio posvećen inovacijama i digitalnoj budućnosti, ali i osvrtom na prošlost.

Spoj prošlosti i budućnosti

Početka ove manifestacije u Muzeju grada Pakraca započeo je otvaranjem izložbe „Biti učenik u Hrvatskoj u dugom 19. stoljeću“ autora i povjesničara dr.sc. Dinka Župana, višeg znanstvenog suradnika na Institutu za povijest, a koja se odlično nadopunila uz već postavljenu pakračku izložbu „Priče iz školskih klupa“ koja prezentira pakračko školstvo i njegov povijesni razvoj.

„Izložba „Biti učenik u Hrvatskoj u dugom 19. stoljeću“ nastala je u sklopu projekta „Od postmodernizacije do modernizacije školstva u Hrvatskoj“ i ona pokušava odgovoriti na pitanje kakav je bio odnos prema učenicima unutar školskog sustava. Htjeli smo dati presjek i  dočarati svijet učenika 19. stoljeća te prikazati glavne odrednice. Izložba je zapravo dijalog s današnjim vremenom“, rekao je na otvaranju izložbe autor dr. sc. Dinko Župan.

Posjetitelje je pozdravila ravnateljica Muzeja Jelena Hihlik ističući zadovoljstvo što se i ove godine muzej pokazao premalim za sve posjetitelje, a manifestaciju je svečano otvorila gradonačelnica Anamarija Blažević naglasivši kako joj je drago da muzej svake godine posjećuje sve više sugrađana  te kako u dogledno vrijeme treba razmišljati o novom prostoru za zavičajnu povijest koja nam postaje sve više dragocjenija, a posebno povijest našeg školstva.

Kao nastavak na izložbu, autor dr. sc. Dinko Župan održao je predavanje u gradskoj vijećnici kompleksa Janković kojim je pokušao približiti raznolike učeničke prakse te aspekte školovanja pa su tako posjetitelji mogli saznati kako su učenici boravili u razredima, u školskim dvorištima, igri, kakva je bila učenička disciplina, autor je govorio o teškim i siromašnim vremenima kada su djeca često umirala od različitih bolesti, bosa pješačila i do pet kilometara do škole te o strogoći pristupa učitelja i samog sustava.

Umrežavanje dvaju muzeja

Posebnost ove noći bilo je i direktno uključivanje u program požeškog muzeja  gdje su Pakračani i Požežani istovremeno mogli osjetiti atmosferu muzejskih noći i poslušati koncerte glazbenih škola iz Pakraca i Požege. Tako su naši pakrački učenici za sugrađane i Požežane priredili kratki glazbeni program na kojem su nastupili Staša Kukić na flauti, Leon Kaurin na harmonici, Matija Kunce na gitari, Karlo Zanetti na tamburici, Dorotea Hihlik i Alexander Gustovarac na klaviru, dok je naš Mario Barać live prijenosom posjetitelje požeškog muzeja upoznao s pakračkim postavom i programom.

Organizatori su tijekom noći mislili na sve uzraste posjetitelja. Tako je za najmlađe bila organizirana radionica kaligrafije koju je vodila Nikolina Zanetti, a u suradnji s  Osnovnom školom braće Radića Pakrac posjetitelji su mogli saznati što su to micro:bitovi i QR kodovi ili  igrati se s robotima, vidjeti koja danas aktualna tehnološka pomagala učitelji koriste u nastavi.

Uz mogućnost pregledavanja digitalnih sadržaja, od virtualne šetnje po izložbi, virtualne izložbe na internet stranicama www.muzej-pakrac.hr i www.digi-pakrac.hr kao i sadržaja digitaliziranih u sklopu izložbe „Priče iz školskih klupa“, posjetitelji su imali priliku saznati sve o 3D printanju koje je prezentirao naš sugrađanin Goran Arbanas. Muzejsku večer dodatno su začinili lokalni specijaliteti kao i lokalno craft pivo našeg Marka Barčana.

Prezentacija specijalnih filmskih efekata

Muzej vojne i ratne povijesti i ove godine se uključio u obilježavanje pa su, uz već stalni postav, Pakračani imali priliku iz prve ruke vidjeti što su to specijalni efekti u filmskoj industriji. Pakračanima se u ležernoj atmosferi i ugodnom razgovoru predstavio Branko Repalust, jedan od najboljih svjetskih stručnjaka za specijalne efekte u filmu koji je surađivao na brojnim hrvatskim, ali i američkim produkcijama.

Tako su posjetitelji ispred muzeja mogli vidjeti prezentaciju pucnjave na filmu, kako se ona radi i koja se oprema koristi za snimanje, a Branko je tijekom druženja s Pakračanima ispričao još mnoge primjere specijalnih efekata koju on i njegov tim koriste u filmskoj industriji.

Odličnog raspoloženja nije nedostajalo uz pjesmu i svirku sve do jedan sat iza ponoći.

VIDI FOTOGALERIJU