banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

 

„Vrijeme badema-putopis s hodočašća Camino de Santiago“ naziv je knjige autorice Maje Klarić predstavljene sinoć u Gradskoj knjižnici Pakrac u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige koja je nastala tijekom hodočašća Camino de Santiago na kojem je autorica bila 2010. godine.

Autorica je pakračkoj publici zanimljivim anegdotama, tekstovima, legendama i stihovima pokušala što vjernije dočarati svoj put, a sve je bilo dodatno začinjeno živopisnim fotografijama predivne prirode i arhitekture. Kako je rekla Maja Klarić, knjiga nije vodič i tipični putopis u kojem čitatelj može pronaći popise prenoćišta ili kilometražu između dvije etape na putu, nego čitajući knjigu može osjetiti što znači hodati 30 kilometara dnevno, boriti se sa žuljevima i iscrpljenošću, ali istovremeno iskusiti osjećaj zajedništva i smirenosti.

Camino de Santiago službeno započinje u francuskim Pirenejima, a završava u gradu Santiago de Compostela, odnosno u mjestu Finisterra na Atlantskom oceanu. Dug je oko 900 kilometara koji se prelaze pješice, biciklom ili na konju. Godišnje Camino posjeti oko 300 000 ljudi iz svih krajeva svijeta. U 35 dana Maja je prehodala 880 kilometara od mjesta Saint Jean Pied du Port u Francuskoj do Finisterre. Urednik knjige je Edo Popović, a poezija iz putopisa čini dio dokumentarnog filma o Caminu „Zapisi s hodočašća na kraj svijeta“ Anđelka Šutala i Vlade Terkeša, dosad prikazanog u nekoliko gradova.
Dvije osnovne teme, putovanja i poezija, isprepliću se u stvaralaštvu ove talentirane Šibenčanke, a dosad je objavila tri zbirke putopisne poezije: „Život u ruksaku“ „Quinta Pitanga“ i „Nedovršeno stvaranje“ koje je također ukratko predstavila sinoćnjim posjetiteljima.

Nakon predstavljanja, uslijedila su pitanja publike na koja je simpatična autorica rado odgovarala, a svaki od posjetitelja imao je prilike nabaviti primjerak ovog zanimljivog putopisa.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić