Nakon KPD „Sloge“ i njihova mjuzikla „Tko pjeva zlo ne misli“ koji se priprema u sklopu projekta „Ne živiš snove dok spavaš-probudi se“ kojeg s 597.000 kuna financira Ministarstvo kulture sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (85 posto), odnosno državnog proračuna (15 posto) odnedavno se u Pakracu provodi gotovo identičan projekt financiran iz istih izvora sa 702.000 kuna s ciljem izrade kazališne predstave.

Zagrebačko kazalište Mala scena u suradnji s također zagrebačkim Teatrom Tirena na području Pakraca i Daruvara od rujna  provodi projekt „Glumim, dakle jesam!“.

Projekt se, kao i kod „Sloge“, uz male sadržajne razlike sastoji od niza dramskih radionica (gluma, dramaturgija, režija, fizički teatar, glas i govor, cirkuske vještine,…), likovnih radionica (scenografija, kostimografija, izrada rekvizita i grafičkih materijala,…) i marketinških radionica (PR, marketing, izrada web stranica,…), a kao krajnji rezultat nastat će kazališna predstava koje će premijerno u Pakracu biti izvedena u travnju, potom u Daruvaru i na kraju u Zagrebu.

Predstava je samo rezultat rada na projektu koji  je namijenjen mladima od 15 do 25 godina, a cilj projekta je razvijanje socijalnih vještina, kreativnosti, komunikacije i samopouzdanja, koje će polaznici moći primjenjivati u svim aspektima života te daljnjeg rada. Edukativni programi mogu imati i primijenjene vrijednosti u raznim zanimanjima koje kronično nedostaju u kazalištu kao primjerice stolar ili krojač, ističe dramska pedagoginja Maja Sviben, jedna od koordinatorica projekta.

[caption id="attachment_19385" align="alignright" width="300"] Maja Sviben[/caption]

Upitana otkud poznato zagrebačko kazalište provodi projekt baš u Pakracu Maja kaže da je to posljedica dugogodišnje suradnje s KPD Slogom preko koje je upoznala Pakrac, ali i činjenica da se na natječajima dodatno bodove dobivaju projekti koji se provode na više županija.

U radionice, koje sve vode profesionalci, u prvih mjesec dana se uključilo 18 mladih Pakračana i prostora ima još, posebice za one starije u ciljanoj dobnoj skupini, iznad 18 godina, te Sviben poziva sve zainteresirane da se uključe što je moguće svakog utorka od 15 sati, odnosno subotom od 16 sati kada se održavaju trosatne radionice u Hrvatskom domu. One su naravno besplatne i provodit će se do veljače. Nakon toga slijedi produkcija kazališne predstave. Koje, ovisit će o dogovoru s polaznicima radionica od kojih se očekuje i tekst za buduću predstavu. Projekt završava izvođenjem predstave u kazalištu Mala scena u Zagrebu u svibnju iduće godine i tom prilikom svim polaznicima osiguran je besplatni trodnevni boravak u Zagrebu.

„Dođi! Zabavi se i nauči kako izraditi kostime, scenografiju, plakat, web stranicu…nauči glumiti i snalaziti se na pozornici i u životu. Kroz 12 izvrsnih radionica postavit ćemo kazališnu predstavu u kojoj možeš sudjelovati na pozornici ili iza nje – u pripremi predstave!“, poručuju na svojoj internetskoj stranici www.mala-scena.hr gdje zainteresirani mogu saznati više o radionicama, njihovim voditeljima i samom projektu.