U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, prepuna pakračka gradska knjižnica ugostila je sinoć  skladateljicu, televizijsku i radijsku voditeljicu, donedavno pjevačicu, a sada i spisateljicu Ivanu Plechinger koja je predstavila knjigu „Ono što ostaje, samo ljubav je“.

U svome prvijencu Ivana Plechinger opisuje vlastiti put od duboke tuge koju je proživljavala još od djetinjstva, u kojem joj je majka umrla od raka, preko vlastite borbe s bolešću, do trenutka kada u njezinu domu iznenada umire otac za kojeg je bila jako vezana.

„Ova knjiga nije znala da će postati knjiga. Nastala je kao pomoć meni samoj u teškim trenucima i mojoj borbi s tugom nakon smrti oca. Unatoč tome prepuna je pozitivnih misli koje su vodič prema boljem životu i boljoj verziji samog sebe“, rekla je autorica koja je u sat i pol promocije, u vrlo ležernoj i ugodnoj atmosferi, iskreno iznijela svoje životne probleme, izazove i osobne tragedije koji su je definirali kao osobu koja je danas.

Unatoč tome što u knjizi govori o svom osobnom životu Ivana je naglasila kako ona nije autobiografija već svojevrstan vodič prema boljem i mirnijem životu kojem svi težimo, knjiga u kojoj donosi rješenja kroz vlastite primjere i u kojoj čitatelji mogu pronaći načine kako se nositi s tugom koju u životu ne možemo izbjeći. Otkriva kako biti otvoren prema ljudima i događajima te kako unatoč životnim traumama valja živjeti sada i ovdje, u zahvalnosti.

Pakračku publiku sinoćnja promocija je oduševila i svatko je želio osigurati primjerak knjige za sebe stoga je razumljiva i gužva koja je nastala prilikom potpisivanja i fotografiranja s vrlo dragom i simpatičnom spisateljicom, a za glazbenu podlogu bile su zadužene članice vokalne skupine Osnovne glazbene škole Pakrac „Contesse“.

Sara Marin pobjednica foto natječaja

Nakon promocije, nagrađena je i najbolja fotografija pristigla na foto natječaj „Čitam sto na sat“ nastao u suradnji s Gradskom knjižnicom Pakrac i Pakračkim listom, a čija je dobitnica Sara Marin, učenica 6. razreda pakračke osnovne škole. Uz Sarinu, na natječaj je stiglo još pet fotografija.

Monika Lucić Fider, ravnateljica pakračke knjižnice, uručivši Sari glavnu nagradu, istaknula je kako se nada da će ovakvi natječaji postati tradicionalni kako bi se i veći broj građana odlučilo sudjelovati i time promovirati čitanje na najbolji način. No, simbolične nagrade podijeljene su i autorima ostalih fotografija te su tako nagrađeni Hrvoje Pavičić, Sanja Savi, Kristijan Matijević, Mirsada Madžarević i Jelena Ugrica.

Sinoćnjim događanjima završeno je obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige u pakračkoj knjižnici.

NAGRAĐENA FOTOGRAFIJA SARE MARIN