„Izložba je nastala kao rezultat putovanja po svim muzejima koji pripadaju Muzejskoj udruzi Istočne Hrvatske u suradnji s etnolozima gdje je pronađeno, ovjekovječeno i dokumentirano 38 različitih recepata koji nam zapravo pokazuju koliko su ljudi bili maštoviti i koliko su s malo namirnica uspjeli napraviti bogata jela koja su preživjela i danas. I naš muzej se uključio u cijelu priču gdje smo iz zaborava izvukli naša dva jela“, rekla je sinoć v.d. ravnateljice pakračkog muzeja Tea Lokner, na otvorenju fotografske izložbe „Muzeji u loncu“, projekta Gradskog muzeja u Požegi.

Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja Požega koja je uz muzejskog tehničara Borisa Kneza inicijatorica ovog projekta, rekla je kako je cilj ove izložbe skrenuti pozornost na ono čega nismo svjesni, a to je da Slavonci imaju prvenstveno zdravu kuhinju i bogatu gastronomsku tradiciju o kojoj malo govore. „Želimo razbiti predrasudu i stigmu kako smo nezdrava regija, a zapravo smo ovim istraživanjem dokazali da su ljudi  u selu i u gradu jeli kvalitetne i prirodne namirnice. Želja nam je da ova zaboravljena jela opet vratimo na današnje menije i pokušamo ih komercijalizirati kako bismo ih kvalitetno mogli predstaviti  kao turističku ponudu naše regije“, dodala je Žebčević Matić.

U ovom projektu Muzej grada Pakraca predstavio je dva zaboravljena pakračka recepta, saganliju i pester šnite, koje su za sinoćnje posjetitelje pripremile naše Pakračanke Dragica Crnković i Josipa Kordić.

Gospođa Crnković predstavila je saganliju, tradicionalno prekopakransko jelo od graha, rekavši kako je recept generacijama u obitelji, a ono se spravlja od posebne vrste graha, prebranca, uz najvažniji sastojak, bučino ulje. Saganlija se pripremala samo za svečanosti poput Badnjaka, Velikog petka ili za posebne goste, dok se za ostale dane ili rabotu ona pripremala od graha kukuruzara.

Pakračke pester šnite su ostavština nekadašnje pakračke židovske obitelji Drucker koja je recept ustupila obitelji naše sugrađanke Josipe Kordić. Riječ je o kolaču od oraha i čokolade koji se najčešće pripremao za Božić i on je zapravo bio gospodska slastica tadašnjih bogatih pakračkih obrtnika. Kako je naglasila gospođa Kordić, izuzetno joj je drago što je ovaj recept izvučen iz možda zaboravljenih pakračkih kuharica, a zapravo je bio prava pakračka gastronomska tradicija i prepoznatljivost.

Izložbu je otvorio Marijan Širac, voditelj Odsjeka za opće i društvene djelatnosti Grada Pakraca, a odličnu atmosferu dodatno su začinili i učenici Osnovne glazbene škole Pakrac Dino Josipović i Matej Vicković odsviravši poznate tamburaške skaldbe na bisernici uz klavirsku pratnju profesorica Tee Silađi i Kornelije Boršodi.

Ovu vrlo zanimljivu izložbu građani mogu pogledati u Muzeju grada Pakraca do 16. prosinca.