KPD "Sloga" Pakrac organizator je događanja "Tjedan Švicarske u Pakracu" tijekom kojeg će se od 17. do 25. listopada u Hrvatskom domu „dr. Franjo Tuđman“ održavati niz radionica i projekcija filmova za djecu i odrasle, a posjetitelje očekuju i gastronomska iznenađenja i degustacije.

aktualnolight_elementi3007slika2

Otvaranje manifestacije predviđeno je za ponedjeljak, 17. listopada u 12 sati. Na pomalo neformalnoj ceremoniji otvaranja u organizaciji KPD "Sloga" nazočit će njegova ekselencija veleposlanik Švicarske Konfederacije u RH Stefan Estermann te gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

Projekt je potpomognut filmovima i glazbom od strane Veleposlanstva Švicarske, a dijelom sredstvima projekta „Kino i kazalište“ čiju provedbu sufinancira Grad Pakrac.

Prvi dan  17. listopada  u 10:30 sati manifestacija započinje crtićem HEIDI nastalom po knjizi Johanne Spyri, a nastavlja dokumentarnim filmom "Idemo na put s Goranom Milićem - Švicarska 1".

Jezičnu radionicu/zezaonicu koja ne očekuje od građana znanje već volju i otvoreni um, pripremljena je u suradnji s nastavnicom Majom Kaurin da bi pokazali sličnosti i razlike između njemačkog jezika i švicarsko-njemačkog dijalekta. U 19 sati bit će održano predavanje CERN (Europska organizacija za nuklearnu fiziku)  "Božja čestica" profesora Ivice Puljaka, a večer će završiti uz akcijski igrani film o zimskom sportu i vratolomijama po Alpama Snowboarder.

Tijekom prvoga dana građani će imati prilike kušati WAEJAE /veejee/ - voćni kolač s jabukama, OVOMALTINE - švicarski proizvod; slatki napitak obogaćen vitaminima i mineralima za djecu,za odrasle bijelo vino Fendant. Cijena dnevne ulaznice je 20 kuna, prije podnevne filmske projekcije su po 5 kuna, a večernja je 5 kuna.

KPD "Sloga" Pakrac, koja već osamdeset godina osmišljava građanima Lipika i Pakraca kulturne i obrazovne sadržaje unutar njihova slobodnog vremena, u svom volonterskom pokušaju upoznavanja i međusobnog približavanja s europskim državama, kulturom i nasljeđem, ove godine predstavit će Švicarsku. „Činimo to način da putem filmova, glazbe, običaja i određenih posebnosti koje uspijemo u svom istraživanju prepoznati, unutar tjedna dana podijelimo spoznaje sa svojim građanima, publikom. Projekt u koji smo se upustili i samo istraživanje koje provedemo prethodno, uvijek su nam izazov i ogroman zadatak za kojega sami ne možemo prosuditi - jesmo li uspjeli? Rezultat primimo tek kasnije od naše publike koja često krene dublje i pronađe nešto novo. Cilj projekta je afirmativno, zabavno i informativno upoznavanje, širenje spoznaja, a s poštovanjem i otvorena srca“, stoji u pozivu KPD "Sloga" Pakrac.