Miroslav Hala

Poduzetnik Miroslav Hala, vlasnik obrta Šume Hala,  prvi je od pet poduzetnika koji je počeo s gradnjom na parcelama prije godinu dana kupljenih od Grada Pakraca u bivšem industrijskom dvorištu DI Papuka. On je lani u veljači na javnom natječaju kupio parcelu veličine 12,9 hektara koja se sastojala djelomično od poluzatvorene i oštećene hale te većeg stovarišnog dvorišta koje je bilo djelomično popunjeno devastiranim objektima. Nakon njihovog rušenja  i krčenja izraslog šipražja poslovanje, koje se i prije toga sastojalo od rezanja i cijepanja trupaca u ogrjevno drvo namijenjeno izvozu, preselio je na novu parcelu. U međuvremenu je kupio još jednu liniju za takvu obradu trupaca, kojom je uvelike olakšao posao zaposlenicima i podigao produktivnost. Ove zime je uz poluzatvorenu halu počeo i s građevinskim radovima koje obavlja pakračka tvrtka „Davona Bau“. Riječ je o katnom objektu tlocrtne površine 18x6 metara u koji će biti smješteni ured, garderoba za zaposlenike, sanitarni čvor te skladište za alat što bi trebalo biti gotovo za oko dva mjeseca.    

Hala gradnja Medium   

Prilikom kupnje parcela ovaj obrtnik s 14 godina staža obvezao se uložiti u proširivanje proizvodnje oko 3 milijuna kuna i udvostručiti broj zaposlenika s tadašnjih devet. U godinu dana uložio je oko 150 tisuća kuna u strojni park, a sadašnja investicija u građevinski objekt će iznositi između 350 i 400 tisuća kuna, sve vlastitih sredstava i u planu mu je još u ovoj godini investirati između 200 i 300 tisuća kuna, koliko može izvući iz redovnog poslovanja, ali i akumulacije stečene kroz dugogodišnji obrtnički staž. Broj zaposlenika je kroz ova ulaganja povećao na 12.

Hala rezanje Medium

Od preostalih poslova na uređenju radnog prostora hitno mu je zamijeniti devastirani krov proizvodne hale koju čine ne ekološke azbestne ploče i nada se da će upravo iz toga razloga u tome dobiti pomoć na nekom od adekvatnih natječaja fondova ili ministarstava.

U poslovnom planu predanom na natječaju Grada je bio iskazan interes i za pokretanje proizvodne linije za proizvodnju briketa kao novog proizvoda ovog obrta radi čega je planirana izgradnja još jedne hale. No u realizaciji tog poslovnog plana, koji i dalje egzistira,  ima dva problema na koja ne može sam utjecati. Prvi je uobičajen problem za sve drvoprerađivače ovog kraja, a to je osiguranje trupaca kao osnovne sirovine. Svi oni se najvećim dijelom oslanjaju na opskrbu iz Hrvatskih šuma koja je na godišnjoj razini limitirana i odvija se isključivo kroz javne licitacije što je najskuplji, dakle i najnepovoljniji oblik kupovine. Hala sada prerađuje na godišnjoj razini oko 3500 do 4500 kubnih metara, a uz planirano proširenje proizvodnje, imao bi kapaciteta i za dvostruko više. Plasman mu nije problem jer svu robu preuzimaju tržišta u Italiji i Njemačkoj.

Hala slaganje Medium  

Problem električna energija

Drugi problem je što u poduzetničku zonu bivšeg industrijskog dvorišta Grad još uvijek nije riješio pitanje opskrbe električne energije. Radi toga je on iskoristio pogodnost da se njegova nova parcela nalazi kao prva naslonjena na njegovu ranije parcelu iz koje je povukao improviziran vod za djelomičnu opskrbu električne energije, a ostatak potrebe realizirao vlastitim agregatom. No na taj način posao se dalje ne može razvijati pa čeka adekvatno rješenje opskrbe ovim energentom za cijelu novu zonu.

Kako nam je rekao Vladimir Gazić, direktor LRA Poduzetnički centar Pakrac, Grad je osigurao za zonu dovoljnu količinu angažirane snage električne energije za što HEP treba u ovom dijelu zone izgraditi novu trafostanicu. Prema dogovoru ona je trebala biti već gotova, ali su njen dovršetak spriječile neočekivane poteškoće unutar HEP-a i Gazić se nada brzom premošćivanju tog problema jer je to potreba i interes svih vlasnika parcela u ovoj zoni i Grada.

Što se tiče ostala četiri poduzetnika koji su lani postali vlasnici parcela u industrijskom dvorištu svi su svoje parcele očistili od raslinja, uklonili neupotrebljive ruševine i očistili  dijelove koji bi mogli biti iskoristivi kod buduće gradnje. Neki su u fazi izrade i prikupljanje razne dokumentacije neophodne za projekte i Gazić najavljuje da će zajedno s gradskim službama, posebice nakon rješavanja problema s opskrbom električne energije, nastaviti nadzor nad realizacijom poslovnih planova priloženih od strane poduzetnika na javnom natječaju prilikom lanjske kupovine.