većina prisutnoih Medium

Što poduzetnici u vidu potpora, poticaja i drugih materijalnih pomoći u razvoju mogu očekivati ove godine i narednog razdoblja od mjera Grada, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ministarstva branitelja i Lokalne razvojne agencije „Zeleni trokut“ bila je glavna tema Dana poduzetništva, održane prijepodne u kongresnoj dvorani Poduzetničkog centra koju ova potporna institucija tradicionalno organizira u sklopu obilježavanja Dana Grada Pakraca, kojoj je prisustvovalo 40-tak osoba, najvećim dijelom pakračkih poduzetnika i obrtnika.

Predstavljajući mjere aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Mirjana Duvnjak iz područne službe Požega istaknula je u prvi plan prilagodbu epidemiološkim prilikama koje su prisutne unazad dvije godine i stoga sve veće poslovanje s klijentima elektronskim putem pa se na internetskoj stranici www.mjere.hr može naći detaljno obrazloženje trenutno aktualnih mjera koje su namijenjeni poduzetnicima, nezaposlenim, ali i zaposlenim osoba. I dalje ih je devet, a osim zapošljavanja kod poduzetnika potiče se i samozapošljavanje, javni rad i obrazovanje. U skladu s aktualnim stanjem na tržištu rada znatno je razrađeniji postupak zapošljavanja stranaca te status „stalnog sezonca“, kao i vaučeri za obrazovanje odraslih. Novost su i dodatno poticanje takozvanih „zelenih“ i „digitalnih“ radnih mjesta što je dio programa Europske unije.  

Duvnjak Medium

Poželjne braniteljske zadruge

Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji predstavila je Marijana Tkalec iz Ministarstva hrvatskih branitelja čiji je cilj kroz šest vrsta potpora smanjiti broj nezaposlenih branitelja i članova njihovih obitelji. To je šesti ciklus ovog programa i vrijedit će za razdoblje 2021-23. godine. Osim novčanih potpora za koje se obvezno raspisuje javni natječaj, Ministarstvo toj problematici pristupa edukativno i pokušava povezati proizvođači i potrošače u čemu su naročito uspješni na relaciji poljoprivredne braniteljske zadruge-Podravka, ali i trgovine isključivo namijenjenih prodaji proizvoda braniteljskih zadruga. U tom segmentu je gradonačelnica Anamarija Blažević prepoznala prigodu za pakračke branitelje i neiskorištene poljoprivredne potencijale ovog kraja  apelirajući na zainteresirane na pokretanja takve zadruge na lokalnom nivou.

Sedam lokalnih mjera

O programu poticanja poduzetništva Grada Pakraca govorila je Zrna Garača iz gradske uprave podsjećajući da takve mjere Grad provodi od 2018. godine i da su jako dobro prihvaćene. U ovoj godini, zaključno do 30. studenog, kako smo to već u našim medijima opširno pisali u više navrata, poduzetnicima je na raspolaganju sedam mjera koje se međusobno, kada je u pitanju isti poduzetnik, ne isključuju. Nova je samo primjena patenata i inovacija, dok u preostalih šest, u odnosu na lanjsku godinu ima poneka manja izmjena. Uvijek su najinteresantnije mjere koje sufinanciraju ulaganja u dugotrajnu imovinu ili unutarnje i vanjsko uređenje poslovnog prostora. Prvi korak u realizaciji gradske potpore je dolazak u gradsku upravu ili ulazak na službenu gradsku internet stranicu.

Igor Matek Medium

Uloga LAG-a Zeleni trokut u provedbi plana Zajedničke poljoprivredne politika RH predstavio jer Igor Matek, upravitelj LAG-a. Predstavio je aktivnosti LAG-a, ponajviše njegovih sedam do sada provedenih natječaja kroz koji je LAG  u 41 projekt uložio oko 7,5 milijuna kuna, od čega je više od polovine tih sredstava utrošeno, dok su ostala u tijeku. U tijeku je i prikupljanje ponuda za natječaj kroz koji će LAG  podijeliti 1,1 milijun kuna sredstava iz programa Ruralnog razvoja poljoprivrednim proizvođačima. Ovo je zadnja godina ove omotnice EU, te je u pripremi nova za razdoblje 2023-27. godine kada će se moći konkretnije govoriti o iznosima i namjeni takvih sredstava. Što bi taj program trebao sadržavati kroz brojne radionice ove godine imat će prilike sudjelovati svi zainteresirani, najavio je Matek.

Vanja Ražov Medium

Poduzetništvo na području Grada Pakraca u razdoblju 2016-20. godine je predstavila Vanja Ražov, voditeljica Odjela u LRA PCP. Uz pomoć službenih podataka HZZ i Fine za gospodarske čimbenike obveznike plaćanja poreza na dobit ona je pokušala nizom statističkih brojaka, grafikona i tablica predstaviti što se to unazad četiri godine događalo u pakračkim  tvrtkama i dijelu obrtništva koji su, primjerice u 2020. godini, zadnjoj za koje postoje objavljeni kompletni podaci, prihodovali ukupno bezmalo 210 milijuna kuna i imali troškove  nešto veće od 203 milijuna kuna, ostvarivši dobit veću od 5 milijuna kuna pri čemu su isplaćivali plaće za 730 zaposlenih u prosječno neto mjesečnom iznosu od 4.645 kuna.

Veći broj poslovnih subjekata i zaposlenost

Uz pozdrav i zahvalnost prisutnima Dan poduzetništva je otvorio Vladimir Gazić, direktor LRA PC Pakrac, u čemu mu se pridružio i dožupan Ferdinand Troha čestitajući svima koji su sudjelovali u poslijeratnom oporavku ovog kraja koji je doprinio velikom porastu zaposlenosti.

Ana govori Medium

Gradonačelnica Anamarija Blažević podsjetila je na tradicionalnost ove manifestacije kao i na tradicionalnu orijentiranost pakračkog gospodarstva na obrtništvo i malo poduzetništvo kojem smo se vratili poslije rata nastojeći njegovim oporavkom vratiti i izgubljena radna mjesta. Rezultat toga su poduzetnički inkubatori i zone u koje je stavljena sva gradska imovina van funkcije pri čemu su ponovo skoro popunjeni svi kapaciteti, ali i mjere potpore poduzetnicima kroz koje je lani izravno poduzetnicima iz proračuna isplaćeno milijun kuna, a rezultat svega toga je veći broj poslovnih subjekata i zaposlenost.   

gradska uprava i PCP Medium