Na području Pakraca i Lipika, u tri godine provođenja procesa legalizacije nezakonito izgrađenih građevinskih objekata, od 3053 zaprimljena zahtjeva riješeno je 1273. Dokumentaciju za legalizaciju Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada je preuzela u 700 predmeta, tako da je pakrački ured za prostorno planiranje riješio 54 posto preostalih predmeta, rekla nam je Ljuba Jaković, viši stručni referent.

Istovremeno, prema podacima na internetskoj stranici Agencije, na području Požeško-slavonske županije od 16.241 zahtjeva zaprimljenih do kraja 2013. godine, 4.000 predmeta je preuzela agencija, riješeno je 4.717 ili 33,12 posto. S tim postotkom rješivosti naša županija je značajno ispod državnog prosjeka koji iznosi 57,63 posto i od nje je lošija samo Sisačko-moslavačka županija.

Od preostalih 1080 neriješenih pakračkih predmeta, 155 vlasnika je već uplatilo naknadu za zadržavanje u prostoru od 500 kuna na više i čekaju samo da se napiše rješenje tako da je preostalo za obradu još oko 900 predmeta. Do kada će oni biti riješeni, nadležni se nisu htjeli izjašnjavati.

Kako nam je rekla Ljuba Jaković, nikome kome se žurilo na rješenje o legalizaciji radi poslovnih potreba, nastavka gradnje ili certificiranja nije čekao na rješenje i svi su oni odrađeni kao prioriteti. Neki od neriješenih predmeta su nekompletni, neki su odustali od legalizacije, neki i umrli, a većini ostalih se ne žuri jer izdavanje rješenja podrazumijeva i plaćanje naknade za zadržavanje u prostoru, komunalnu i vodnu naknadu, a da nitko ne zna reći što će biti s objektima koji se u ovoj višegodišnjoj akciji ne legaliziraju.