Šteta od olujnog nevremena koje je 27. lipnja zahvatilo Pakrac iznosi 837.000 kuna od čega se 744.000 odnosi na štetu na poljoprivrednim usjevima, a 103.000 na građevinama, procijenilo je tijekom srpnja Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

To je druga ovogodišnja proglašena elementarna nepogoda. Prva je bila u noći na 26. travnja kada je od mraza i niskih temperatura šteta na poljoprivrednim usjevima u ovom kraju procijenjena od strane istog povjerenstva na 1.696.000 kuna. Ti podaci proslijeđeni su nadležnim državnim tijelima. Međutim, nepoznato je kada i kakva će biti korist od tih procjena, govore dosadašnja iskustva.

Prošle godine, kada je proglašena elementarna nepogoda zbog dugotrajne intenzivne proljetne suše koja je prema prijavama građana i pravnih osoba te procjeni istog Povjerenstva, registrirana je šteta na poljoprivrednim usjevima od bezmalo 2,5 milijuna kuna.

Ista situacija je i po pitanju proglašenja elementarne nepogode iz 2014. godine kada je u rujnu župan proglasio uslijed tuče i orkanskog nevremena. Tada je u prvostupanjskom lokalnom postupku utvrđena šteta od 537.000 kuna od čega 77.000 na poljoprivrednim kulturama, a 537.000 na građevinskim objektima.

Vlade RH, dvije su od tada završile mandat, odnosno jedna ima još tehnički dio, nisu poduzele ništa, odnosno s te razine još uvijek nema povratnih informacija, a kamoli novaca.

Posljednja šteta od elementarne nepogode koja je bar djelomično isplaćena od strane Vlade RH odnosila se na elementarnu nepogodu od poplave iz svibnja 2014. godine kada je lokalno povjerenstvo procijenilo štetu na poljoprivrednim kulturama i građevinskim objektima, ponajviše na lokalnim prometnicama, na  iznos od 2,27 milijuna kuna. Krajem te godine Vlada RH je obeštetila 12 privatnih osoba  i jednu pravnu osobu s iznosom od samo 13.543 kune ili manje od jedan posto procjene nadležnog Povjerenstva. Istovremeno je obećana s državne razine djelomična sanacija lokalnih prometnica, ali koja još nije odrađena mada su napravljene djelomične papirnate pripreme.

Tako je prema Vladi RH temeljom procjene štete od elementarne nepogode unazad  zadnje tri godine otišao zahtjev za obeštećenje u elementarnim nepogodama u iznosu većem od 5,8 milijuna kuna, a odgovora nema, pri čemu, podsjećamo, je posljednje isplaćeno obeštećenje bilo manje od jedan posto onoga što je procijenilo stručno povjerenstvo.