Do kraja roka za završetak radova u sklopu projekta poboljšavanja energetske učinkovitosti koji natječajem od lanjskog srpnja provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ostalo je oko dva mjeseca. Koliko je točno kuća u projekt ušlo na području Pakraca i Lipika nismo uspjeli saznati, ali zasigurno je riječ o više od 200. To su nam potvrdili Zdenko Tica, direktor tvrtke Ziv - Tica koja je najveći, ali ne i jedini certifikator na ovom području, te ponajveći izvođači radova obrtnik Zlatko Visković i tvrtka 3M.
Kako je rekao Tica, oni su za ovaj natječaj izradili oko 220 projekta, većina na području Pakraca i Lipika, a prihvaćeno im je u Fondu 201. Prema njegovom izračunu to je posao za građevinare u vrijednosti od oko 16 milijuna kuna čime projekt možemo ubrojiti među ponajveće građevinske investicije posljednjih godina na pakračkom i lipičkom području.

Izrađeno oko 200 fasada

Marijan Hihlik

Zlatko Visković i Marijan Hihlik, direktor tvrtke 3M, niti ne znaju koliko su u ovih 12 mjeseci izradili fasada, pretpostavljaju svaki 70-tak. Do završetka projekta, u narednih dva mjeseca Viskoviću je ostalo 20-tak, a 3M tridesetak i ističu da će sigurno svi biti gotovi na vrijeme jer ne žele dovesti vlasnike u situaciju da ostanu bez subvencije Fonda koja po ovom natječaju iznosi 80 posto opravdanih troškova, dakle onih troškova koji izravno utječu na uštedu energije u stambenom prostoru ili u grubo izračunato oko 100.000 kuna prosječno.  Radi toga su dio ranije ugovorenih obnova kuća prepustili drugim izvođačima koji se lani nisu natjecali na natječaju.

Oba naša građevinara ističu da tijekom ovih 12 mjeseci provođenja projekta do proljetos nije bilo nikakvih problema. No, od proljetos Fond ne plaća izvedene radove u ugovorenom roku te već nekoliko mjeseci nisu dobili niti lipe što je veliki problem jer moraju platiti radnike i nabaviti novi materijal. Do sada su to uspijevali dijelom i zahvaljujući razumijevanju dobavljača materijala, uglavnom pakračkih trgovaca koji ih čekaju s plaćanjem, ali to nije rješenje. Isto tako, u financiranju troškova značajno im je što vlasnici objekta svoj dio, koji je često veći od 20 posto jer paralelno na svojim objektima obavljaju i dodatne radove, plaćaju uredno. Fond za zaštitu okoliša je čak na svojim Internet stranicama postavio ispriku izvođačima radi neplaćanja te najavljuje uskoro podmirenje dugova.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zaposleno na desetke osoba

Osim energetske učinkovitosti ovaj, od svih sudionika hvaljen projekt,  imao je vrlo značajnu gospodarski i socijalni element. Visković, zahvaljujući njemu, unazad godinu dana zapošljava desetak osoba, a 3M i do tridesetak. Da nije bilo projekta radila bi se s dva tri zaposlenika tek po koja fasada. Vjerojatno je bilo dodatnog zapošljavanja i kod certifikatora. Stoga bi bilo šteta da se projekt zaustavi.

Kako smo saznali od glasnogovornice Fonda Anamarije Brstilo, iako je novi  natječaj prvobitno najavljen za srpanj  njega neće biti najmanje do rujna.

Problem je u novcima koji za tu namjenu trebaju stići iz sličnih fondova Europske unije koja pak ima drugačija pravila državnih potpora. Oni polaze od činjenice da je riječ o privatnim objektima te većinu financiranja prebacuju na njihove vlasnike koji od toga imaju najviše koristi, odnosno sufinanciraju novcima poreznih platiša  samo 15 posto opravdanih troškova. U zadnjem natječaju naš Fond je vlasnike sufinancirao s 40, 60 i 80 posto, ovisno o geografskom području i razvijenosti. U dosadašnjim pregovorima postignut je dogovor da u budućem natječaju subvencija bude 40, 45 i 50 posto i ako to postane končano novi natječaj se može očekivati u rujnu. Našim izvođačima takav ritam odgovara jer će do tada dovršiti ugovorene objekte i biti spremni za nova ugovaranja i preuzimanja gradilišta. U suprotnom uslijedit će smanjenje dinamike gradnje, a to će ponovo značiti i otpuštanje sadašnjih zaposlenika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No, pitanje je koliko će smanjenje sufinanciranja države s 80 posto opravdanih troškova na 50 posto utjecati na interes privatnih vlasnika. Vjerojatno hoće, potvrđuje nam i Zdenko Tica iz konzultantske  kuće Ziv - Tica, ali prema njegovom mišljenju ne toliko da bi se projekt ugasio. On smatra da će u slučaju da dođe do tako velikog smanjivanja državnih subvencija doći do korekcije u ponašanju svih čimbenika u projektu: kod kućevlasnika će u projekt ulaziti oni koji za takvim radovima imaju doista potrebu ograničavajući njihov obim na realan i potreban. S druge strane izvođači radova će korigirati cijene na one koji su imali prije pokretanja projekta prije dvije godine kada se cijena četvornog metra takve fasade  naplaćivala između 160 i 180 kuna, a ne današnjih 220 do 250.

Prošlo „zlatno doba“

Njegova tvrtka sada ima u predbilježbi oko 900 objekata koji čekaju objavu natječaja da se krene u izradu projektne dokumentacije što nije započeto jer je neizvjesno tko će i hoće li uopće to netko platiti. Objavi li se natječaj u rujnu, prema broju realiziranih projekta za koji je iskazan interes, kao i prema ugovorenim cijenama, dobit ćemo odgovore na ova pitanja, ali i realnu sliku. Po svemu sudeći, „zlatno doba“ ovog projekta za sve njegove sudionike; kućevlasnike, certifikatore i izvođače je prošlo, pri čemu korist u 13 stambenih zgrada u Lipiku i Pakracu čija obnova po najpovoljnijim uvjetima je odobrena u zadnji čas, proljetos i tek treba biti realizirana. Vjerojatno kao zadnji povoljni vlak. Na žalost svih nas u Pakracu i Lipiku jer su koristi od njega imali mnogi.