Od 6. srpnja do 5. siječnja u Pakracu 11 osoba radi na tri ovogodišnja programa  javnih radova koja će financirati država iz djelatnosti Zavoda za zapošljavanje.

Programe je Grad Pakrac dostavio još u ožujku. No odobreni su, vjerojatno uslijed nedostataka  novaca, tek početkom srpnja i to na način da je umjesto traženih 15 odobrenje stiglo za 11 zaposlenika.

DSC_5589

Oni će prema priloženom programu izrađenom u gradskoj upravi narednih šest mjeseci raditi na tri ruševna objekta u Pakracu: zgrade bivše psihijatrije u nekadašnjem bolničkom krugu, zgrade bivše zubne ambulante u Ulici Gojka Šuška te na čišćenju ostataka Bećarske kuće na Pilani. Radovi koje će obavljati bit će standardni na ruševinama: uklanjanje nabujalog korova; čišćenje cigle; čišćenje preostale žbuke i pripreme objekta za obnovu; odvajanje, prikupljanje, razvrstavanje i odvožnja otpada, građevinske šute, odnosno sirovina, uređenja pristupnih putova i staza i slično.

DSC_5597

Hrvatski zavod za zapošljavanje osigurava za njih u potpunosti bruto plaću u iznosu od 3.656 kuna mjesečno kao i eventualne troškove prijevoza što će za šest mjeseci iznositi oko 300.000 kuna, dok Grad Pakrac će osigurati zaštitnu opremu, te materijalna sredstva za rad što će iznositi oko 10.000 kuna.

Osim očišćenih ruševina značajniji cilj ovakvih projekta je socijalni: poboljšanje materijalne egzistencije obitelji zaposlenih i povratak u svijet rada za dugotrajno nezaposlene, odnosno teško zapošljavane kategorije pa ne čudi da je nakon objavljenog oglasa na gradskim stranicama za prvobitno zamišljenih 15 mjesta, odnosno u konačnosti 11,  konkuriralo 70-tak osoba koje su zajednički odabrali u gradskoj upravi i Zavodu za zapošljavanje primjenjujući spomenute kriterije.

U Lipiku na sličnim projektima, također kandidiranim u Zavodu,  u isto vrijeme je zaposleno 7 od 20 traženih osoba.