Naljepnica na rashladnoj škrinji punoj sladoleda novootvorene slastičarnice Zdravljak simbolično nam poručuje ono što odavno znamo – da obitelj Demiri, naši sugrađani i stari Pakračani porijeklom iz Makedonije, doista vole svoj grad. Potvrđuju to vlastita ulaganja u novi lokal – slastičarnu –  koji od jučer krasi pakračku Bolničku ulicu. Smješten je "vrata niže" od onog starog, posljednjih 38 godina naslonjenog na Ćirnovićevu zgradu i danas je to moderan, ukusno uređen i prozračan prostor u kojem je tek ugostiteljska ponuda ostala ista.

20160711_114424_HDR

"Sve ostalo u lokalu je novo – staru smo slastičarnu zaključali i krenuli s posve novom opremom i  interijerom novouređenim u potpunosti“, kaže nam Nedžad Demiri, vlasnik lokala i dodaje „a nije moralo biti tako. Prije odluke da otvorimo novi lokal, sjeli smo za stol. Nudio sam djeci mogućnost da razmisle o budućnosti negdje drugdje, ako to žele. Imali su opciju da planiraju život vani, mogli su u Njemačku ili već po želji, ali nisu htjeli iz Pakraca. Razumljivo, rođeni su ovdje, ovdje nam stasa već peta generacija tako da sam nakon razgovora s njima, zadovoljan ishodom, ipak odlučio investirati ovdje pa smo u novom lokalu koji je u našem vlasništvu otvorili ovo što vidite - novu slastičarnu. Novi lokal je prostraniji nego onaj stari, na 120 kvadrata sada su raspoređena 54 sjedeća mjesta za razliku od prijašnjeg koji je imao 27.“

20160711_114507_HDR

Ovo im, dodaje Nedžad, nisu prva ulaganja i obnavljanja… "Značajna financijska ulaganja imali smo i nakon rata, kada smo objekt uništen sa šest granata morali u većoj mjeri sanirati i krenuti ispočetka. Ponosni smo i na činjenicu da smo nakon šest poratnih mjeseci bili među prvim otvorenim lokalima u gradu. Otac Mendu koji je prije dvanaest godina otišao u mirovinu i ja, a sada sinovi Selim i Rufi i kćer Almira, radimo do dana današnjeg kao jedina slastičarna u gradu. I to što toliko opstajemo, valjda je potvrda naše kvalitete i usluge."