banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Mostovi preko Pakre, na lokalnoj cesti Brezine-Janja Lipa, odnosno u Lipiku na cesti što spaja grad s Lipičkim vinogradima (u Mljekarskoj ulici) bit će izgrađeni ove jeseni  interventnim sredstvima Fonda za regionalni razvoj, izvijestili su danas u Lipiku nakon sastanka lipički gradonačelnik Vinko Kasana, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i moslavačko-sisački dožupan Marin Piletić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oni su u Lipiku danas imali sastanak na tu temu sa stručnim suradnicima te su nakon njega izvijestili da je nakon skoro dvogodišnjih priprema raspisan natječaj za izvođača radova na mostu u Lipiku, dok će za onaj između Brezina i Janje Lipe biti raspisan narednih tjedan ili dva.

Oba mosta su stradala u poplavama u jesen 2014. godine i od tada traju razgovori i pripreme u državnim tijelima i Hrvatskim cestama oko njihove izgradnje koji su rezultirali izradom sve potrebne dokumentacije i natječajima za izvođača radova.

Rok za izvođenje će biti oko 3 mjeseca tako da je realno očekivati, ne bude li nepredviđenih teškoća da će biti izgrađeni do kraja godine.

MostBrezineJanjaLipa

Riječ je o betonskim mostovima koji bi trebali biti trajno rješenje sa značajno većim gabaritima od prethodnih. Na cesti između Brezina i Janje Lipe, umjesto 12-metarskog, projekt predviđa izgradnju 30-metarskog mosta sa svom uobičajenom pratećom infrastrukturom, kao i u Mljekarskoj ulici koji ima dodatni značaj jer je u njemu predviđena i infrastruktura za postavljanje instalacija električne energije koju Grad namjerava dovesti u lipičke vinograde gdje je sada nema, a o čemu su obavljeni konkretni dogovori s HEP-om,  istaknuo je Kasana.

U interventnim sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja namijenjenih otklanjanju posljedica poplave iz 2014. godine za ove mostove je  predviđeno je 3,5 odnosno 4,5 milijuna kuna. No, stručnjaci ocjenjuju da će na natječaju biti postignuta znatno manja konačna cijena.

Sva tri dužnosnika na današnjoj tiskovnoj konferenciji su govorili o tome da izgradnja ovih mostova nije samo sanacija štete poplave već dio ukupnih napora da se ovaj kraj, ubrajajući pri tom i Pakrac i Daruvar,  izvuče iz posvemašnje prometne izoliranosti u što su usmjereni i aktualni razgovori s nadležnima oko sanacije postojeće ceste Lipik-Novska, odnosno izgradnje brze ceste na istoj trasi s mogućnošću izravnog priključka na auto-put u Lipovljanima, kao i ponovo oživljena inicijativa oko izgradnje brze ceste na pravcu D5.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić